UNIGIS
A távoktatásos térinformatikai, szakirányú továbbképzés eredeti tananyagát a University of Salford, a Manchester Metropolitan University és a University of Huddersfield egymással szövetségben alakította ki a kilencvenes évek elején. A térinformatika tudományának fejlődése és a térinformatikai alkalmazások számának növekedése ösztönözte a három angol egyetemet, hogy erőforrásaikat egyesítve nyújtsanak továbbtanulási lehetőséget a térinformatika iránt érdeklődőknek.

NEMZETKÖZI HÁLÓZAT
A képzés angliai sikere és a távoktatási anyag tartalma, minősége miatt mára az UNIGIS világméretű virtuális egyetemmé vált. Az UNIGIS hálózatában találhatjuk többek között Ausztria, Hollandia, Lengyelország, Spanyolország, Portugália, USA, Ecuador, Ausztrália, India, Thaiföld, Egyiptom, Dél-Afrika egyetemeit.

A soknemzetiségű hálózat hatékony szervezésére, támogatására alakult meg az  UNIGIS International Association, mely egységbe fogja az azonos képzési elvek alapján működő intézményeket. Az egyesület székhelye Amsterdam-ban található. A szövetség elnöke Josef Strobl, a Salzburgi Egyetem professzora.

Az UNIGIS képviseletét Magyarországon az Óbudai Egyetem  Alba Regia Műszaki Karának Geoinformatikai Intézete (GEO) látja el. A képzésbe bekapcsolódott a Debreceni Egyetem is.

TÁVOKTATÁS
A távoktatás rugalmas, nyitott oktatási forma, amely viszonylag rövid munkahelyi távollétet igényel. Ugyanakkor lehetővé teszi, hogy a hallgatók otthon, önállóan, a saját időbeosztásuk szerint sajátítsák el az ismereteket a rendelkezésükre bocsátott részletes távoktatási tananyagok segítségével. Az oktatási anyagok sokoldalú támogatási rendszerrel egészülnek ki (konzultációk, e-mail, Internet - honlapok, telekonferenciák, stb.).