(2020.08.27., csütörtök) A Titkok Háza Tudományos Élményközpontban 2020. októberében elindul a HARMAN Tehetségprogram, amelynek sajtó-nyilvános bejelentésén részt vett Prof. Dr. Kovács Levente az Óbudai Egyetem rektora, Dr. Cser-Palkovics András Székesfehérvár Megyei Jogú Város polgármestere, Tóth Ferenc a Harman Becker Kft elektronikai gyár igazgatója, Ványi Péter az akusztikai gyár igazgatója, Dr. Zugor Zsuzsanna az Echo Innovációs Műhely elnöke és Prof. Dr. Györök György az ÓE Alba Regia Műszaki Kar dékánja.

Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar és az Echo Innovációs Műhely többek között az EFOP-3.3.6-17-2017-00002 azonosítószámú és „Természettudományos élményközpont létrehozása Székesfehérváron” projekt keretében létrehozta a Titkok Háza Tudományos Élményközpontot. A központ célja, hogy a 7-24 éves korig a természettudományos és műszaki pályaorientációt elősegítő élménypedagógiai programokat valósítson meg.

Az élményközpontban a HARMAN Tehetségprogram az Echo Innovációs Műhely, a Harman Becker Kft. és az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar együttműködésének köszönhetően indul el. A hármas együttműködésben az egyetem biztosítja az oktatót (Beszédes Bertalan tanársegéd), aki a program felelősként az általános iskolás és középiskolás diákokkal fog foglalkozni, a cég a szükséges anyagokat, eszközöket biztosítja 5 millió Ft értékben, az Echo Innovációs Műhely pedig szintén eszköz vásárlásával járult hozzá a feltételek megteremtéséhez. 

A sajtótájékoztatón Dr. Cser-Palkovics András polgármester a köszönetnyilvánítás mellett, az együttműködést példaértékűnek nevezte, továbbá kiemelte: „Egy civil szervezet álmodta meg, és szerezte meg az első anyagi forrásokat, itt van egy egyetemi partner az akadémiai és gyakorlati tudással, és most itt van egy cég – a város egyik legnagyobb adófizetője –, amely több területen vállal szerepet társadalmi felelősségvállalási programokban.

Prof. Dr. Kovács Levente rektor köszöntőjében megjegyezte: „mindig öröm, ha a tudomány szolgálatába áll egy teljes közösség”. Hangsúlyozta, hogy a műszaki pályát nem adják könnyen éppen ezért fontos, hogy a város és a fehérvári vállalatok is komoly együttműködésben dolgoznak az egyetemekkel. Kiemelte, hogy a mai világ tudás alapú és különösen fontos a műszaki és az egészségügyi terület, amely iránt elkötelezett az Óbudai Egyetem. A központ tevékenységének fontosságára utalva hozzáfűzte: „hallgatókat szerezni sosem elég korai, hogy a műszaki pályák felé orientálódjanak, és műszaki pályát válasszanak.”

Tóth Ferenc, a Harman Becker Kft. elektronikai gyárigazgatója a gyermekkori élmények fontosságáról, a műszaki érdeklődés felkeltésével kapcsolatban megjegyezte, hogy gépészmérnök apa és a gyerekkori, fiatalkori tapasztalatok eredményezték, hogy gépészmérnöki pályára állt. „Felelősnek érzem magam sikeres műszaki emberként, hogy támogassam azokat a tevékenységeket, amelyekből a fiatalok hasonló élményeket tudjanak szerezni.” – fogalmazott.

Zugor Zsuzsanna, az Echo Innovációs Műhely elnöke azt emelte ki, hogy „a Titkok Háza újabb szintre lépett a vállalati partnerség megjelenésével, és ez remélhetőleg a jövőben egy még szélesebb együttműködési kör kialakulását eredményezi”.

A Titkok Háza igazgatója Borján Péter a központ következő nagy feladatának – az eszközök használatának a megtanítása után – az új eszközök létrehozását, építését jelölte meg, továbbá új alkotóműhelyek kialakításának szükségességéről beszélt.

Szili Gyula termelési és mérnökségi szenior menedzser megjegyezte, hogy „a legjobb munkaerők azok a mérnökök, akik gyerekként szétszerelték a matchboxokat.” Kiemelte, hogy a folyamatos fejlődés és bővülés elvét képviselő Harmannak sok jó mérnök szakemberre van szüksége, így az induló program nagy lehetőség a cég számára, amelyben a vállalat adja az alkatrészeket és a tudást, a legjobb fogásokat arról, hogyan lehet megépíteni egy működő hangszórót, ami óriási élmény a résztvevő diákoknak.

Beszédes Bertalan tanársegéd a Harman Tehetségprogram felelőse beszélt a fő tevékenységekről, és bemutatta az eszközöket: a résztvevők az akusztikai ismeretek fejlesztését követően kezdhetnek majd a hangszóróépítésbe, amihez a kapcsolódó elektronika, a famegmunkálás és a dizájn is hozzátartozik.

Fraller Ildikó – Veres Richárd

Fotó: Molnár Artúr