Az Óbudai Egyetem legfiatalabb egyetemistái
vehették át okleveleiket június utolsó hetében az Alba Regia Műszaki Karon

A „Titkok Háza Gyerekegyetem az ÓE Alba Regia Műszaki Karán” programunkon az általános iskolák 5-8. osztályos diákjai lettek egy hétre intézményünk legfiatalabb egyetemistái. Előadásokon és szemináriumokon, interaktív foglalkozásokba kapcsolódhattak be, majd sikeres heti projektfeladatukat követően „gyerekdiplomát” vehettek át. Az egyetemi campus egyes részei hétfőtől péntekig a gyerekek lelkesedésével és zsivajával telt meg.

A Gyerekegyetem a Titkok Háza Tudományos Élményközpont az Echo Innovációs Műhely konzorciumi vezetésével együttműködésben az EFOP-3.3.6-17-2017-00002 azonosítószámon, „Természettudományos élményközpont létrehozása Székesfehérváron” címen támogatott projekt keretében valósult meg.

Hétfőn Mészáros Attila alpolgármester a város részéről, Nagyné Dr. Hajnal Éva kutatási dékánhelyettes az egyetemi kar képviseletében, dr. Zugor Zsuzsanna pedig a konzorciumvezető Echo Innovációs Műhely elnökeként nyitották meg közösen a Gyerekegyetemet.

20210625 1 

Dr. habil. Jancsó Tamás egyetemi docens vezetésével a kisdiákok a Drónok szerepe a jövő városában előadása után, maguk is kipróbálhattak többféle eszközt, mint a Phantom DJI 3, valamint a kisebbeket is például a Tello-t. Az előadásban a repülő készülékek alkalmazásai lehetőségeibe kaptak betekintést.

20210625 2
Dr. Pődör Andrea intézetigazgató irányításával megismerkedtek a települések digitális ikerpárjával. Többféle nyilvántartáson keresztül nézték meg, hogy a lakóhelyük, az a hely a virtuális világban milyen adatok mentén és milyen formában létezik. Játékos formában Kahoot segítségével adtak számot tudásukról az általános iskolások.

20210625 3 

Dr. Katona János intézetigazgató-helyettes segítségével a hidak építéséről kaptak egy izgalmas előadást, majd az Erők egyensúlyáról, a statika szerepéről maguk is meggyőződtek a diákok a tésztahidak elkészítése és tesztelése során.

20210625 4 

Nagyné Dr. Hajnal Éva kutatási dékánhelyettes felkészítette a hallgatókat a virtuális világba való belépésre. A diákok nagy örömére a Xbox Kinect mozgásérzékelői is mókás pillanatokat szereztek a táborozóknak, valamint a valóság határait is sikerült kiterjeszteni (AR).

20210625 5 

Dr. Udvardy Péter egyetemi docens előadása és szemináriumi foglalkozása a legkisebbtől a legnagyobbakig mutatta be az ipari robotok tárházát (Fanuc, UR, Kuka stb.).

20210625 6 

Gugolya László mestertanár a humanoid robotokkal ismertette meg az iskolásokat, akik az előadást követően Zorát, a Titkok Háza Tudományos Élményközpont NAO-ját próbálták meg rávenni, hogy szóljon hozzájuk a programozás segítségével.

20210625 7 

Dr. Vakulya Gergely tudományos főmunkatársaz Arduinok programozásába kalauzolta el a diákokat, akik egy újabb, egy kisebb méretű számítógépes világot ismerhettek meg.

20210625 8 

Papp Eszter doktorandusz fizikai kísérletek útján varázsolta el az iskolásokat, akik közül néhányan bátorsági próbán is részt vehettek.

20210625 9 

Dr. Tarsoly Péter adjunktus vezetésével pedig Iszkaszentgyörgyről indulva lesték meg az erdő élővilágát, felhívva a diákok figyelmét az ember és környezete kapcsolatára, a környezettudatosabb hozzáállás fontosságára.

 20210625 10

A heti csapat projektfeladatuk (Milyen lesz a jövő városa?) bemutatását követően gyerekdiplomákat vettek át a résztvevők. Izgalmas hét volt, játékos tanulással.
20210625 2276

A gyerekek visszajelzése nyomán, eldöntöttük, hogy jövőre biztosan folytatjuk... 

20210625 2315

  Fotógaléria:

1. hét

Összes fotó letöltése (zip)

  2. hét

Összes fotó letöltése (zip)