Földmérő és földrendező mérnök, gépészmérnök, mérnök informatikus, műszaki menedzser, villamosmérnök alapszakok duális képzéseinek tapasztalatairól és feladatairól volt szó az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának duális workshop-ján.

20161103 obudai dualis workshop06

Idén az egyetem vállalati partnerei 106 szakmai gyakorlati helyet hoztak létre. A duális képzési formában azok a hallgatók tanulhatnak, akik sikerrel átjutottak az állami felsőoktatási felvételi eljárásán, valamint a céges kiválasztáson is. Ennek eredményeként a szeptemberben indult duális képzések keretében húsz cég (Adu Alba Kft, Arconic-Köfém Kft, Alufe Kft, Emerson, E.on, FÖMI, Grundfos, Hanon Systems Kft, Harman Becker Kft, H. T. M. Zrt, IBM, Andient Hungary, Macher Kft, Polyax Kft, Simon István ev., VTES Kft, Videoton EAS Kft, VT Autoelektronika Kft, VT Precíziós Kft.) közel hatvan kiválasztott hallgatónak adott lehetőséget. (2015. szeptemberében 7 céggel, 19 fővel indult duális képzés Székesfehérváron az Alba Regia Műszaki Karon.)

20161103 obudai dualis workshop01

Mészáros Attila Fehérvár alpolgármestere köszöntőjében arról beszélt, hogy nem csak az egyetem és a vállalatok, hanem a város jövőjének szempontjából is nagyon fontos a duális képzés. E nélkül nem tudunk fejlődni. „Olyan fiatalokat kell képezni, akik nem csak elméleti hanem gyakorlati tudással kerülnek ki a munka világába, hiszen folyamatosan egyeztetve a vállalatokkal naponta kapjuk a kéréseket, információkat, hogy mennyire nagy szükség van szakképzett munkaerőre. Köszönöm az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának, hogy ezt a feladatot felvállalta, a vállalatoknak pedig azt a bizalmat és segítséget, amit tanúsítanak az egyetem és a város iránt. Remélem, hogy ez az együttműködés hosszútávon fogja majd segíteni a cégek és ezzel együtt Fehérvár fejlődését. A felvételi számok is mutatják, hogy van értelme ennek a munkának, hiszen kevés olyan egyetemi kar van az országban, mely harmadával növelte a hallgatói létszámot, ami nagyban köszönhető a duális képzésnek is.”

20161103 obudai dualis workshop04

Dr. habil. Györök György a kar dékánja kiemelte, hogy a duális képzés nem csodaszó és nem mindenre megoldás, de egy dolog egészen biztos, hogy a végzett mérnökök tudása pontosan olyan lesz, mint amire szüksége van a mérnökhiánnyal küzdő vállalatoknak. Az egyetemnek pedig az egyik legfontosabb, hogy továbbra is beágyazott oktatást végezhet, ami az ipari tevékenységhez kapcsolható, köthető.

20161103 obudai dualis workshop05

A köszöntőket követően Pogátsnik Monika dékáni hivatalvezető mutatta be a közös feladatokat. A dékáni hivatalvezető elmondta, hogy a duális hallgatók munkáját a vállalati időszak folyamatában értékelni és dokumentálni kell. Csizmadi Rita az IBM DSS Kft és Saller Szilvia az Arconic-Köfém Kft duális képzésekért felelős munkatársa, valamint a Macher Endréné a Macher Kft ügyvezető igazgatója is megosztotta a résztvevőkkel a Duális Képzési Tanács Látogató Bizottságával történt találkozásuk tapasztalatait, majd az egyetem céges partnerei is megosztották észrevételeit, kérdéseiket a fórumon. Veres Richárd az egyetem HR és közkapcsolati vezetője a Felsőoktatási Exporól tájékoztatta a jelenlévőket, amelyet idén is megszervez a város önkormányzata az Alba Regia Sportcsarnokban 2016. november 28-án. A rendezvény a 2017. évi duális képzések, céges partnereik, valamint a felsőoktatási intézmények megismertetési lehetősége Székesfehérvár és térsége középiskolásai számára.

forrás: www.szekesfehervar.hu