Mintegy 120 felsőoktatásban tanuló fiatal részvételével Fehérváron tartja idei Közgyűlését a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája. A konferencia kiemelt témái között a diákkedvezmények rendszerének megújítása és az induló Tehetségportál szerepelt. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának Közgyűlése egy perces néma főhajtással tisztelgett a kommunizmus áldozatainak emléke előtt.

20170225 hook03

A Közgyűlés napirendi pontjai között az elnökségi tagok beszámolója és a Felügyelő Bizottság tájékoztatója után a közéleti ösztöndíjakról, a HÖOK Külhoni programjáról és Mentorprogramjáról tanácskoznak, majd bemutatásra kerül a Tehetségportál. Az Óbudai Egyetem Hallgatói Önkormányzata hosszú ideje folytat jótékonysági tevékenységeket a Magyar Vöröskereszttel együttműködve, a mostani program teljes részvételi díját is nekik ajánlják fel.

20170225 hook09

A Közgyűlés tagjait dr. Cser-Palkovics András polgármester, Szigeti Ádám,az Óbudai Egyetem kancellárja és dr. Györök György, az Alba Regia Műszaki Kar dékánja köszöntötte.

A HÖOK Közgyűlését dr. Cser-Palkovics András polgármester nyitotta meg. A városban működő Óbudai Egyetem mellett a Budapesti Corvinus Egyetem és a Kodolányi János Főiskola székesfehérvári campusairól szólva elmondta: „Abban bízunk, hogy egyre több diák választja Székesfehérvárt – akár a helyiek, akár a máshonnan érkezők –, hogy a magyar gazdaság és a magyar ipar egyik legfontosabb központjában folytassák felsőfokú tanulmányaikat. A város nem fejlődhet tovább anélkül, hogy a felsőoktatása ne fejlődjön, ezért is fontosak a város életében az itt működő campusok.” A polgármester a három héttel ezelőtt itt megrendezett Országos Diákparlament munkáját említette párhuzamként, amelyen az általános és középiskolás diákok tanácskoztak az őket érintő problémákról és tettek javaslatokat ezek megoldására – jelenleg pedig a felsőoktatásban tanulók érdekeit képviselő hallgatók tartanak gyűlést, ami, mint mondta, megtisztelő a város számára. Majd jó munkát és kellemes időtöltést kívánt a Közgyűlésnek.

20170225 hook10

Köszöntő beszédében Szigeti Ádám, az Óbudai Egyetem kancellárja kifejezte, hogy nem létezik egészséges felsőoktatási ökoszisztéma jól működő hallgatói érdekképviselet nélkül, ezért a hallgatói önkormányzatokat mindenhol erősíteni kell. „Az a munka, ami elindult az országos munkacsoportokban, kiváló irány. Szeretnénk, ha a hallgatóktól minél több információ jutna el a szabályozókhoz, illetve az intézményvezetőkhöz.” A kancellár az Óbudai Egyetem és Székesfehérvár számára kiemelt duális képzési formát hangsúlyozta: „Annyit ér a szabályrendszer, amilyen tartalommal meg van töltve. Itt is mindenkit arra buzdítanék, hogy bármerre jár, hirdesse a duális képzést, tegyen érte, próbáljon minél több vállalatot bevonni az intézményekhez és minél több hallgatót kihelyezni a vállalatokhoz!”

20170225 hook13

Dr. habil. Györök György, az ÓE Alba Regia Műszaki Karának dékánja azt a reményét fejezte ki, hogy a HÖOK választása azért esett az intézményre az éves közgyűlés megtartását illetően, mert hallgatóbarát, a képzés családias légkörben, odafigyeléssel folyik, és dinamikusan fejlődő karról van szó. „Szeretném azt hinni, hogy azért jöttek Székesfehérvárra, mert igen jó példát tapasztaltak a felsőoktatás, az ipar és az Önkormányzat együttműködéséről, amelyben kézzelfogható eredményeink vannak. Szeretném azt hinni, hogy azért nyertük meg önöket, mert a nálunk végzett hallgatók az iskolapadból találtak munkahelyet maguknak. Nem tudunk elég hallgatót képezni, igen nagy szükség van önökre, a csillogó szemű, jó habitusú fiatalemberekre!” – fejezte ki köszöntőjében a dékán, majd eredményorientált tanácskozást kívánt.

20170225 hook15

Gulyás Tibor, a HÖOK elnöke az ünnepélyes megnyitót követően két témát emelt ki a Közgyűlés előtt. A diákkedvezmények rendszerével kapcsolatban elmondta, hogy a HÖOK átvette a szervezési feladatokat, azaz az érvényes diákigazolvánnyal rendelkező fiatalok főként piaci kedvezményszervezésével kapcsolatos teendőket látja el. A kapcsolódó döntéseket kiadáskutatás alapján hozzák, valamint a rendszerben olyan funkciók működnek, amelyek folyamatos visszajelzésekkel segítik a fejlesztési pontok naprakész figyelembe vételét, az esetleges beavatkozást. A másik téma az induló Tehetségportál, amelynek az igénye két éve vetődött fel. A tehetséggondozás során felmerült problémák közül a portál foglalkozik többek között azokkal a diákokkal, akik a közvetlen környezetükben nem találnak mentort, valamint a piac és a felsőoktatás kapcsolatával. A felület egyszer ad bemutatkozási és kapcsolattartási lehetőséget, valamint egy gyors munkára alkalmas felületet.

forrás: www.szekesfehervar.hu