Duális Információs Napot tartott az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara a Városháza Dísztermében, ahol jobban megismerhették egymást a 2017. évi duális képzések céges partnerei és az intézménybe jelentkező diákok. A duális képzésben résztvevő leendő hallgatók azzal az előnnyel kezdhetnek majd a munkaerőpiacon, hogy az egyetem elvégzésekor már három és fél év munkatapasztalatot tudhatnak magukénak, így szakmailag már nem számítanak majd pályakezdőnek.

20170427 2

Duális információs napra várta csütörtökön délelőtt a továbbtanulás előtt álló diákokat az Óbudai Egyetem Alba Regia Kara a Városháza Dísztermében. 2017 szeptemberétől az Alba Regia Műszaki Karon földmérő és földrendező mérnök, gépészmérnök, mérnök informatikus, műszaki menedzser, villamosmérnök szakokra jelentkezhetnek a diákok duális képzésben. 2017-ben már több mint 150 duális férőhelye van az egyetemnek, amit a gazdasági partnerekkel együtt kínálnak a diákok számára sikeres felvétel esetén.

20170427 1

Székesfehérvár Önkormányzata nevében dr. Cser-Palkovics András köszöntötte a tanulókat és a cégek képviselőit a csütörtöki duális információs napon. Beszédében hangsúlyozta, hogy a duális képzés kiemelt lehetőséget jelent a felsőoktatás fejlesztésére és a munkaerőhiány megoldására. Mint mondta, amikor belépett Magyarországra a duális képzés, akkor Székesfehérvár egyből felismerte a rendszerben rejlő lehetőségeket. A hallgatók számára előnyt jelent, hogy a város számos olyan partnerrel rendelkezik, melyek a legfontosabb ipari központtá teszik Székesfehérvárt. Az elmúlt időszakban elsősorban nem technológiai, hanem a kvalifikált munkaerőhiányból adódó kihívásokkal kellett szembenéznie a városnak. Dr. Cser-Palkovics András óriási lehetőségnek tartja, hogy a diákok az egyetemi tanulmányaik alatt megszerezhetik azt a gyakorlati képzettséget, melynek köszönhetően elsajátíthatják a 21. század technológiai kihívásait. A város polgármestere úgy fogalmazott, hogy a duális képzés hatalmas jelentőséggel bír Székesfehérvár fejlődése és jövője szempontjából.


Szigeti Ádám, az Óbudai Egyetem kancellárja örömét fejezte ki, hogy a két éve elindult duális képzés hatalmas fejlődésen ment keresztül. Mint mondta, Székesfehérvár a kezdetek óta kiemelt szerepet tölt be ebben a képzési formában. Kiemelkedőnek nevezte azt az eredményt, melyet a város hallgatói és vállalati létszámban produkált az elmúlt két évben. Szigeti Ádám szerint a város, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara és a vállalatok is garanciát biztosítanak arra, hogy a tanulóknak minden lehetőséget megadjanak a gyakorlatorientált képzésben.

20170427 3

Dr. habil. Györök György, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának dékánja óriási lehetőségnek nevezte, hogy a fiatalok 18-19 évesen olyan műszaki karrier előtt állnak, amely elvezeti őket az iparban dolgozó mérnöki léthez. A duális képzésnek köszönhetően a tanulókat a diákéletből a vállalati kultúra világába és a mérnöki valóságba tudják átvezetni. Györök György véleménye szerint ez egy olyan lehetőség, mellyel vétek nem élni.

Prof. Dr. Rudnay János, a Duális Képzési Tanács elnöke köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy napjainkban már nem elég az a tudás, amelyet az egyetemen megszereznek a hallgatók. Több évtizedes tapasztalata alapján hangsúlyozta, hogy a cégeknek manapság a szakképzett munkaerő jelenti a legfontosabb kritériumot. Rudnay János ezért nevezte nagyon fontosnak a duális képzési rendszer elindítását, melynek köszönhetően jó elméleti és gyakorlati tudással tudják felvértezni a fiatalokat.

Ezt követően Pogátsnik Mónika dékáni hivatalvezető adott tájékoztatást a duális képzési formáról. Ennek keretében a hallgatók tanulmányaik során egyidejűleg lesznek az egyetem nappali tagozatos hallgatói, és a gyakorlati oktatást nyújtó vállalat hallgatói munkaszerződés keretében foglalkoztatott gyakornokai. A naprakész szakmai gyakorlati ismeretek elsajátítása mellett a legújabb technológiákat ismerhetik meg a fiatalok az adott cégnél, ahol a képzés teljes időtartamára fizetést is kapnak. A duális képzés négy időszakra osztható, ősszel és tavasszal a normál egyetemi képzéssel együtt telik a két szorgalmi időszak, illetve van egy 8 és egy 16 hetes gyakorlati periódus. A juttatást a teljes évre megkapják a fiatalok.


20170427 4

A fiatalok többségében május 31-ig jelentkezhetnek a cégek és a szervezetek saját oldalain keresztül, melyek az alábbi linken érhetőek el: http://amk.uni-obuda.hu/index.php/hu/felvetelizoknek/246-dualis-kepzes. A kiválasztási eljárást minden gazdasági társaság a saját szempontrendszere alapján bonyolítja le június végéig, az eredményről legkésőbb július első hetében értesítik a jelentkezőket. A bevezetőket követően a cégek képviselői adtak tájékoztatást csütörtökön délelőtt a Városháza Dísztermében az Alba Regia Műszaki Karra jelentkezőknek a duális szakmai gyakorlati helyekről.

forrás: www.szekesfehervar.hu
fotó: Simon Erika