vithaton logo
Rövid összefoglaló
A Vithaton sorozat

A Semmelweis Egyetem az Óbudai Egyetemmel közösen vITathon néven indítja el idén a hackathon (ötlet- és megoldásgeneráló maratoni verseny) hagyományaira épülő, versenysorozatát. A rendezvényen egészségügyi big data (nagy tömegű) adatforrások újszerű és hasznosítható megoldások érdekében történő feldolgozása, elemzése és kombinálása lesz az egyetemi hallgatókból és frissdiplomásokból álló csapatok feladata. Két tudományterület – az informatika és az egészségügy – kapcsolódik és dolgozik össze ezen a maratoni ötletversenyen, hiszen a big data feldolgozás egy speciális informatikai feladat, az elemzés és az eredmények felhasználása pedig egészségügyi szaktudást kíván.

A vITathon versenysorozat tematikája az egészségmegőrzés, betegségmegelőzés, hatásosabb és hatékonyabb egészségügyi kezelések és rehabilitáció kérdései köré épül. 2017-ben a dohányzás és a kapcsolódó egészségügyi problémák adatainak elemzése, új összefüggések feltárása lesz a feladat betegségadatok, fogyasztási és mobil forgalmazási földrajzi és idősorok, szenzoros adatok, valamint a publikus statisztikai és közösségimédia-adatforrások kreatív felhasználásával. A következő években pedig más egészségügyi problémák - mint az alkohol és elhízás - kerülnek majd a vITathon verseny fókuszába.

Az esemény részleteiről

Az adat források többnyire nyilvánosak (pl. KSH adatsorok, Eurostat, WHO, OECD; illetve releváns  nyilvános könyvtárak – pl. PubMed, Google Scholar.  social media adatok). Bizonyos esetekben később anonimizált adatok (nem-nyilvános OEP adatokat, mobil hely adatok, stb.) használhatók lesznek.  Az eseményen létrehozott személyes szenzor adatok is felhasználhatók.

A versenyre várjuk mindkét Egyetem hallgatóit és 2 évnél nem régebben végzettjeit. A verseny alatt mindkét Egyetem tanárai, kutatói és üzleti szakemberek fogják mentorálni, segíteni a vegyes, interdiszciplináris csapatokat.
A választott területen mindkét szervező egyetem jelentős tapasztalatokkal rendelkezik, de a hackathonon egyedi megközelítések, kibővített alkalmazási területek, sőt új kutatási irányok is születhetnek, amelyek akár startup vállalkozások indulását is elősegíthetik, vagy a szponzorok számára releváns piaci felhasználás alapját is képezhetik.

A vITathon sorozat első, harmincórás versenyét 2017. október 13-án 12:00 és október 14-én 18:00 között rendezi meg a két felsőoktatási intézmény. Jelentkezni a vitathon.eu honlapon lehet.

Zsűri és díjak

A csapatok teljesítményét kiemelkedő hazai és külföldi szakemberekből álló zsűri fogja elbírálni, kiegészítve a mentorok véleményével.

A díjak között külföldi startup és technológiai rendezvényeken való részvétel, multinacionális technológiai cégek külföldi kutatólaborjában teendő látogatás is szerepel.

További információ és jelentkezés: http://vitathon.eu