2017 december 7-8-9-én a Digitális adatgyűjtés három napos konzultáció keretében az UNIGIS Magyarországgal szoros kapcsolatban álló cégek tartottak előadást a témában. Az első napon a Leica szakemberei, Pallos Péter, Sáfár Tamás, Péter Tamás, négy korszerű adatgyűjtési technológiát ismertetett a hallgatókkal: 3D pontfelhő, robotikus mérőállomás, GNSS, térinformatikai adatgyűjtés. A korlátozott idő ellenére az előadok szakítottak arra is időt, hogy nemcsak az elméleti hátteret ismertessék a hallgatókkal, hanem helyszíni gyakorlati elemekkel is kiegészítették az ismereteiket. (mérés, feldolgozás, szkenning).

Az ezt követő két napon a GDi ESRI Magyarország szakembere Németh András, az előző napon megismert adatgyűjtési technológiák által előállított adatok illetve egyéb más adatgyűjtés például LIDAR, során keletkezett adatok térinformatikai környezetbe történő integrálását, átalakítását és feldolgozásának lehetőségeit mutatta be a hallgatóknak a Mura felmérésének példáján. A hallgatóknak a keresztszelvények adatain kívül, ortofotóval, lidar felvételekkel kellett dolgozniuk.

A gyakorlat végén még arra is maradt idő, hogy a hallgatók megismerkedjenek a Model Builder segítségével egy hatékony automatizálási eszközzel is.

unigis 2017