Az Alba Regia Műszaki Karon elindult a „Precíziós gazdálkodási szakmérnök és szakember” képzés

20180223 00

2018 február 15-én maximális létszámmal elindult a Precíziós gazdálkodási szakmérnök és szakember képzés. A résztvevők létszámának határt szabott a szándék, miszerint a gyakorlatorientált képzés, modern technológiák készségszintű elsajátítása csak akkor valósítható meg, ha a konzultációk során minden hallgató külön munkaállomáson, önállóan tud dolgozni. Az adatgyűjtésre, adatfeldolgozásra és információszolgáltatásra hangsúlyt fektető gyakorlatorientált képzés társadalmi igényét jól tükrözi a résztvevők körének összetétele. A hallgatók nagyobb részét BSc és MSc végzettségű agrár,- kertész-, gépészmérnökök teszik ki, de mérnökinformatikus, geoinformatikus, geográfus és igazgatásszervező végzettségűek is visszaültek az iskolapadba. A végzettségtől függetlenül vannak közöttük, akik a közszférában dolgoznak, kereskedelemmel foglalkoznak, cégvezetők, vagy éppen önálló gazdálkodók. A motiváció azonos valamennyi kurzus résztvevő részéről, a gyakorlatban alkalmazható ismereteket szerezni.

20180223 2

A háromnapos konzultáció a digitális adatgyűjtés, megjelenítés és feldolgozás témaköröket emelte ki. Első alkalommal a hallgatók a modern technológiák - mint a távérzékelés -, tudatos alkalmazásához szükséges elméleti tananyaggal és gyakorlati felhasználási lehetőségeivel ismerkedtek. Tantárgy keretein belül mutattuk be a műholdas- és légifelvételekből nyerhető adatok felhasználási lehetőségeit kezelési zónák térképezéséhez. Ezzel a kérdéssel - a differenciált kezelés előnyeivel, valamint az esetleges téves döntések kockázataival - Csornai Gábor, több évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkező kolléga foglalkozott, valós példák alapján gyakorlati megoldásokat mutatott be.  A térbeli adatok elemzési, integrálási lehetőségeit, szoftveres megoldásokat a térinformatika tantárgy keretein belül Dr. Pödör Andrea kolléganőnktől ismerték meg a hallgatók. Sor került GPS terepi mérések és az aratás során a kombájn által rögzített adatok feldolgozására, megjelenítésére, térinformatikai adatbázisba építésére. Az első konzultáció tananyaga alapján a képzésben résztvevők „házi feladatként” a saját gazdaságukra vonatkozóan egy adatbázis megtervezését kapták feladatul, amely az elhangzott ismeretek gyakorlatba való adaptálását célozza meg. A további elemzéseket a hallgatók ezeken a területeken fogják elvégezni, hiszen így saját szaktudásukat, területük ismérveit is figyelembe tudják venni, ezzel az ismeretanyag személyes hasznosításának motivációját igyekszünk növelni, ami nagyon fontos a precíziós gazdálkodásban. Azok a résztvevők, akik nem gazdálkodók, nem rendelkeznek saját művelés alatt álló területtel, a képzéshez kialakított három mintaterület adatait használják a feladat teljesítéséhez. Az adatokat a képzést támogató cégek, az Enyingi Agrár Zrt. és a „Szabó család sárkeszi gazdaság” bocsátotta rendelkezésünkre, így mindenkinek lehetősége lesz valós adatokkal dolgozni.

A következő konzultáción a precíziós gépek közelebbi megismerésére – nem csak a képzést támogató AXIÁL Kft. székesfehérvári telephelyén, de a gyakorlatban -, egy mintagazdaságban kerül sor.

Verőné Dr. Wojtaszek Małgorzata
szakfelelős

20180223 1