Duális Információs Napot tartott csütörtökön az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara a Városháza Dísztermében, melyen jobban megismerhették egymást a duális képzések céges partnerei és az intézménybe jelentkező diákok. Idén már több mint 177 duális férőhelye van az egyetemnek, amit a gazdasági partnerekkel együtt kínálnak a diákok számára sikeres felvétel esetén.

Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán földmérő és földrendező mérnök, gépészmérnök, mérnök informatikus, műszaki menedzser, villamosmérnök alapképzés és mechatronikai mérnök mesterképzés szak érhető el duális formában.

A duális képzésben résztvevő leendő hallgatók azzal az előnnyel kezdhetnek majd a munkaerőpiacon, hogy az egyetem elvégzésekor már három és fél év munkatapasztalatot tudhatnak magukénak, így szakmailag már nem számítanak majd pályakezdőnek.

Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere nyitotta meg a rendezvényt és mint mondta, a város számára kiemelte fontos képzést biztosít az egyetem a vállalati partnerekkel együtt. "Fehérvár az ország második legnagyobb ipari központja és kategóriájában Európa legjobb 10 befektetésre ajánlott városa között található. A város ipara a világ legkorszerűbb technológiáját kínálja és megadja Fehérvár azt a képzési struktúrát is amivel a fiatalokat biztos egzisztenciát találnak majd a munkaerő piacon." 

Szeptemberre elkészül és a mechatronika illetve a gépészmérnök hallgatók is használatba vehetik az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán azt a robottechnológiai labor, amit az egyetem Székesfehérvár Önkormányzatának és a Hanon Systems Hungary Kft. támogatásának köszönhetően valósulhat meg a Fehérvári karon.

"A felsőoktatás nem csak az oktatásról szól, hanem a fiatalok egyetemi éveiről, amihez egy szerethető, élettel teli város is tartozik." - mondta Fehérvár polgármestere, majd sikert kívánt végzősöknek a következő hetek megmérettetéseihez. 

A felsőoktatásba jelentkezők csütörtöktől érhetik el az ügyintézési funkciókat a felvi.hu honlapon, az E-felvételi rendszerében. Minden felvételiző ellenőrizheti és módosíthatja adatait, pótolhatja az esetleg még hiányzó dokumentumokat, és egy alkalommal az eredeti jelentkezési sorrendjét is megváltoztathatja a felületen.

Prof. Dr. Tick József az Óbudai Egyetem regionális fejlesztési ügyek rektorhelyettese kiemelte, hogy egy komoly hármas szövetség hozta létre a duális képzést: az önkormányzat, az egyetem és a partner vállalatok.Elmondta, hogy ez a képzési forma Németországból származik és ma a magyar iparnak is nagy szüksége van erre a fajta oktatásra. 

Dr. habil. Györök György dékán arról beszélt a végzős fiataloknak, hogy a duális képzést egy lehetőségként éljék meg, amit az iparral és a várossal közösen kínál az egyetem. Ez a fajta képzés „szárnyakat adhat” a fiataloknak.

forrás: www.szekesfehervar.hu
fotó: Simon Erika