Nyáron sem áll meg az élet hazánk második legnagyobb műszaki egyetemén, ugyanis az Óbudai Egyetem karai különleges nyári kurzusokat szerveznek az ország több pontján az általános iskolások, középiskolások és felsőoktatásban tanulók számára.

Az Óbudai Egyetem idén általános iskolásoknak hirdetett három városban is több napos nyári gyerekegyetemet, ahol az általános iskolás korosztály nyerhet bepillantást az informatika, valamint a műszaki tárgyak izgalmas világába. Székesfehérváron, Balassagyarmaton és Salgótarjánban, kifejezetten a 8-14 éves korosztály számára összeállított informatikai programok és tematika lehetővé teszi, hogy a résztvevők elsajátítsák a programozás alapjait.

A program alatt olyan izgalmas témákkal ismerkedhetnek meg a fiatalok, mint a robotika, a programozás, Lego robotok építése és programozása, 3D tervezés és nyomtatás technológiája. A táborozók többek között megismerkedhetnek a Leopoly VR (Virtuális Valóság) 3D modellező szoftverrel, amely lehetővé teszi a 3D-s szobrászkodást virtuális valóságban. A programozási alapismeretek sem hiányozhatnak az Óbudai Egyetem nyári egyeteméről. Több programozási környezet lesz segítségükre a tábor alatt. A BBC Micro:bit egy világszerte is nagyon népszerű miniszámítógép, amelynek programozásával nem csak a mobiltelefonok applikációnak fejlesztésére lehet felkészülni, hanem akár robotok irányítására is. A táborban játékos formában lesz lehetőség megismerni ezt az eszközt. A Pocket Code, mely egy olyan grafikus alkalmazás fejlesztő eszköz, mellyel gyorsan és egyszerűen lehet okostelefonra/tabletre programokat fejleszteni. A résztvevők játékos foglalkozásokon sajátíthatják el a LEGO robotok mozgatásához szükséges programnyelvet.

A tábornak az idei évben Székesfehérváron az Alba Innovár Digitális Élményközpont ad otthont. Itt található Alba, Magyarország egyetlen Pepper típusú robotja, mely jelenleg a kereskedelmi forgalomban kapható legfejlettebb robot. A táborban az Alba Innovár Digitális Élményközpont munkatársai először bemutatják a gyerekeknek, majd ezek után lehetőség nyílik arra is, hogy közelebbről is megismerkedjenek a működésével.

A gyerekegyetem zárásaként a gyerekek egyénileg vagy csoportosan is bemutathatják, milyen élményekkel gazdagodtak az ott töltött idő alatt, egyfajta E-Élménynaplót vagy Blogot, bejegyzéseket írhatnak, képeket és videókat készíthetnek okostelefonjaikon.

Dr. Nádai László kutatási és nemzetközi rektorhelyettes úgy látja, hogy Óbudai Egyetem a nyári gyerekegyetemmel újabb lépéseket tesz a műszaki- és természettudományos ismeretek népszerűsítése érdekében. Az intézmény folyamatosan keresi annak a lehetőségét, hogy a tudomány, a kutatás, a fejlesztés és az innováció világa az általános iskolások számára játékos, könnyed formában kerüljön közelebb.

Az Óbudai Egyetem által rendezett nyári gyerekegyetem a magyar állam és az Európai Unió EFOP-3.4.4-16-2017-00019 projektjének köszönhetően valósulnak meg.

 Budapest, 2018.06.25.