Felsőoktatási tanévnyitó - Több, mint 1500 hallgató kezdi az évet a fehérvári egyetemeken

Több mint 1500 hallgató, köztük 350 gólya kezdi meg tanulmányait Székesfehérvár egyetemein idén szeptembertől. A hallgatókat a város polgármestere, és az egyetemek rektorai köszöntötték közös évnyitón a Vörösmarty Színházban. 

Székesfehérvár három felsőoktatási intézményében, a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusán, a Kodolányi János Egyetemen, és az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán idén több mint 1500 diák tanulhat.

Felsőoktatási tanévnyitó ünnepség a Vörösmarty Színházban

A közös évnyitó rendezvényen beszédet mondott Cser-Palkovics András polgármester, Lánczi András, a Corvinus Egyetem rektorra, Szabó Péter, a Kodolányi János Egyetem és Réger Mihály, az Óbudai Egyetem rektora. Mindenki kiemelte, hogy a tanulás mellett az egyik legfontosabb, hogy a diákok jól érezzék magukat Székesfehérváron.

A felsőoktatási intézmények egy-egy hallgatója felkötte az egyetem szalagját a város zászlajára.

Idén újítással is készült a város, egy túrát tervezett a diákoknak, amelyen a gólyák megismerkedhettek a várossal játékos formában.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester örömét fejezte ki, hogy évről évre egyre többen döntenek úgy, hogy Székesfehérváron folytatják tanulmányaikat. Azt kívánta, hogy az itt töltött évek alatt szerzett szellemi értékek hozzásegítsék majd ahhoz a friss diplomásokat, hogy a választott hivatásukban ki tudjanak teljesedni. Boldog, teljes értékű felnőtt életük legyen. „Ez a város sok lehetőséget ad mindehhez. A képzési kínálat és a gazdasági résztvevők igényei találkoznak, és az együttműködő partnerek (kormányzat, felsőoktatási és gazdasági szereplők, önkormányzat) összefogásának köszönhetően így ennek a ma fontos és erős városnak nemcsak jelene, hanem a jövője is biztosítva lehet.” - hangsúlyozta a polgármester. Valamennyi székesfehérvári egyetemistához fordulva azt kérte, éljék meg ezeket a tartalmas éveket. Szerezzenek tapasztalatokat, barátokat, éljenek a lehetőségekkel, és ötleteikkel járuljanak hozzá a minél színesebb, hangulatosabb egyetemi város megteremtéséhez.

Az ünnepség a rektori köszöntőkkel folytatódott. „Törekedjenek nagynak lenni!” E gondolattal bíztatta az elsőéves hallgatókat a Budapesti Corvinus Egyetem rektora, Prof. Dr. Lánczi András arra, hogy az egyetem által adott lehetőségeket kihasználva, próbálják meg kihozni magukból a legjobbat. A fiatalok lendülete, tenni akarása, boldogsága nemcsak a campus, a város szellemiségét is meghatározza. Dr. Szabó Péter, a Kodolányi János Egyetem rektora Székesfehérvár szellemi erejéről, a nyitottságról, a szerethető városról szólt. Prof.Dr. Réger Mihály, az Óbudai Egyetem rektora beszélt a hallgatók előtt álló kihívásokról. A zárthelyi dolgozatokra, a félév végi vizsgákra való felkészülés növeli az állóképességet, teljesítésük pedig sikerélményt ad. Mindhárom egyetem vezetője kiemelte a közösség erejét, a szakmai együttműködésekben rejlő lehetőségeket. Arra bíztatták a fiatalokat, hogy az egyetemek adta külföldi tanulási lehetőségeket kihasználva szerezzenek tapasztalatokat más országokban, tanuljanak nyelveket, hogy aztán itthon megtalálva helyüket, otthonukat, kamatoztassák tudásukat.

 

forrás: www.szekesfehervar.hu