Megnyitotta kapuit a Titkok Háza Tudományos Élményközpont Székesfehérváron. Az EFOP 3.3.6-17-2017-00002 számú, Természettudományos élményközpont létrehozása Székesfehérváron című pályázatot az Echo Innovációs Műhely és az Óbudai Egyetem valósítja meg a megyeszékhelyen a magyar kormány, az Európai Unió és Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával. A nyitórendezvényen köszöntőt mondott Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke, dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár Megyei Jogú Város polgármestere, Borján Péter, a Titkok Háza Tudományos Élményközpont igazgatója, Zugor Zsuzsanna, az Echo Innovációs Műhely elnöke és Dr. Györök György, az Óbudai Egyetem AMK dékánja.

A rendezvényen jelen volt egyetemünk részéről Prof. Dr. Réger Mihály az Óbudai Egyetem rektora, Földesi Gabriella kancellár, dr. Gáti József általános rektorhelyettes, Kersánszki Tamás innovációs igazgató, Róth Péter és Mészáros Attila alpolgármesterek SZMJV Önkormányzat részéről, dr. Radetzky Jenő a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Kulcsár Szilvia SzFSzC főigazgatója, Török Szabolcs tankerületi igazgató és a 32 együttműködő partner intézmény (általános és középiskolák vegyesen) vezetői.

A rendezvényen Borján Péter, a Titkok Háza Tudományos Élményközpont igazgatója köszöntötte elmondta: „Új kezdeményezés indul útjára ma Székesfehérváron, amely mi másról is szólhatna, mint a fiatalokról, a felnövő generációról. A Titkok Háza Tudományos Élményközpontban egyrészt igyekszünk a pedagógusok segítségére lenni azzal, hogy különböző képzési formákban lehetőséget kínálunk az ismeretek mélyítésére, másrészt olyan műhelymunkákra is lehetőséget teremtünk, ahol a diákok megtapasztalhatják a felsőfokú képzés módszereit, elvárásait.”

Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke üdvözölte a most elinduló kezdeményezést, főleg, hogy maga is matematika-fizika szakos tanár, és mind a mai napig gyakorolja hivatását. „Fontos, hogy minél több tudást adjunk át a gyerekeknek élményszerűen is a lexikális tudás mellett. Össze kell hangolnunk ezek arányát. A Titkok Háza program azért is jó, mert kimozdítja a gyerekeket az iskolapadból, és a természettudományok felé orientálja őket, ezáltal az egyetemekre, főiskolákra jól felkészült, érdeklődő diákok érkeznek majd.”

Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár Megyei Jogú Város polgármestere hozzátette: „Példa nélküli az az összefogás, amely az elmúlt hónapokban megvalósult Székesfehérváron ahhoz, hogy megnyithassa kapuit a Titkok Háza Tudományos Élményközpont. A mai gyermekek digitális világban nőnek fel, és az iskolai tanulmányaikat megkezdők fele olyan munkakörökben fognak dolgozni, amelyek jelenleg még nem is léteznek. A mi felelősségünk, hogyan készítjük fel a gyermekeinket ahhoz, hogy a megváltozott környezetben is sikeresek legyenek.”

Zugor Zsuzsanna, az Echo Innovációs Műhely elnöke, a konzorcium vezetője hozzátette: „Mi is kell a tudományos ismeretterjesztéshez? Úgy gondolom, hogy kellenek hozzá oktatók, tananyagok, kidolgozott tematikák, demonstrációs eszközök, modern oktatótermek és hely. Szerencsére a most induló projektünk valamennyi feltételt biztosítani tudja. A mai diákságnak az írás- és számolni tudást, a tudományos alapismereteket, az infokommunikációs technológiai alapképességeket, a pénzügyi alapismereteket és a kulturális és polgári alapismereteket kell elsajátítaniuk. Azt kívánom, hogy a Titkok Háza ezt a célt szolgálja!”

Dr. Györök György, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki kar dékánja köszöntőjében elmondta: „Az Óbudai Egyetem, annak Alba Regia Műszaki Kara hármas missziót teljesít: az oktatás, a kutatás és a társadalmi szerepvállalás. Karunk az elmúlt másfél évben a Titkok Háza Tudományos Élményközpont megszületésénél mindhárom szerepkörben kiválóan bábáskodott. Meggyőződésünk, hogy az élményszerű oktatás eredményeként még több fiatalember választja a természettudományos, műszaki hivatást.”

A megnyitó ünnepségen Zora az élményközpont humanoid robotja leplezte le a Titkok Háza logóját. Az eseményen Dr. Szépvölgyi Ákos a Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség ügyvezetője tartott előadást a projekt bemeneti STEM felmérésének eredményéről, amit az együttműködő partnerintézményeknél mintavételeztek. A megnyitót követően a Titkok Háza szobái felárultak, az érdeklődők kipróbálhatták az élménypedagógiai programokat.

Várjuk az együttműködő partner iskolákból a jelentkező csoportokat!

Titkok Háza Tudományos Élményközpont
8000 Székesfehérvár, Rákóczi u. 25.
Tel.: +36 70 628 3736
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.titkokhaza.hu
Forrás: hivatalos sajtóközlemény.

Fotó: Simon Erika
forrás: https://www.okkfehervar.hu/index.php?pg=media145577_hu