„ A fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázatot” a K&H Bank 2019-ben immár ötödik alkalommal írta ki. Az elmúlt öt évben összesen 16 felsőoktatási intézmény 265 tehetséges diákja nyújtotta be színvonalas szakmai pályamunkáját a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázatra, akik közül 37-en kaptak összesen 5,6 millió forint anyagi és szakmai támogatást tanulmányuk és kutatómunkájuk folytatásához. Az idei évben pályázni az ország 16 felsőoktatási intézménynek 44 karáról lehetett, és összesen 58 munka érkezett be. A pályamunkákat az ágazat legkiválóbb szakembereiből álló zsűri két fordulóban értékelte, és összesen 8-at részesített díjazásban.

Czompó Balázs, az Óbudai Egyetem – Alba Regia Műszaki Kar elsőéves gépészmérnök hallgatóját alapképzés kategóriájában díjazták a „Milyen megoldási javaslatokat lát az élelmiszerpazarlás megállítására?” című pályamunkájáért. Külön öröm számunkra, hogy munkáját nagyrészt agráregyetemekre járó hallgatók által készített munkák közül választották ki. A pályázat egyik célja olyan hallgatók díjazása, akik széles körű ismereteiknek – műszaki és agrárismeretek egyaránt - köszönhetően a jövőben sikerrel oldhatják meg a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos kérdéseket.

„A hazai mezőgazdaság a kiváló természeti adottságok ellenére lemaradóban van a régióban. Jól érzékelteti ezt, hogy míg Hollandiában például átlagosan 14 ezer euró értéket termelnek meg egy hektáron – sokkal gyengébb minőségű földön –, addig a magyar gazdák 1980 euró értéket állítanak elő, ami az uniós átlagnak is mindössze 40%-a. Az utolsó pillanatban vagyunk tehát, hogy reagálni tudjunk a kialakult helyzetre. Az ágazat fejlődéséhez és a jelenlegi hatékonyság növeléséhez elengedhetetlen az emberi erőforrás, a technika és a technológia egyidejű korszerűsítése és a mérethatékony, fenntartható gazdaságok kialakítása. Ez utóbbi azért is kulcsfontosságú a megtérülésben, mivel a gazdáknak az önköltségre van ráhatásuk, az eladási árat azonban a piac határozza meg” – hívta fel a figyelmet az ágazat problémáira Tresó István, a K&H Agrárfejlesztési főosztály vezetője a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat ünnepélyes díjátadóján.

Gratulálunk Czompó Balázsnak az ösztöndíj elnyeréséhez, további szakmai sikereteket kívánunk neki!