2019. november 13-án a GEO-ban ismét a Mérd meg mutasd meg versennyel ünnepeltük a térinformatika napját. Öt csapat nyújtott be versenyfeladatot.
A Budapesti Am Kaszk Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakgimnázium és Kollégium, Pécsi SZC Pollack Mihály Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma , a Székesfehérvári SzC. Jáky József Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája , Szombathelyi Élelmiszeripari és Földmérési Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium diákjai érkeztek különböző érdekes, kreatív feladatokkal és témákkal.

A feldolgozott témák nagyon szerteágazóak voltak: XVIII.században Pécsről készült festmény készítési helyének meghatározása, geometriai eszközökkel, a székesfehérvári török fürdő felmérése és virtuálsi rekonstrukciója, a vasúti sínek terheléses vizsgálata geodéziai módszerekkel, medvehagymák elterjedésének vizsgálata tévérzékelési módszerekkel, valamint a Haladaás stadionjának felmérése, és 3D-s modellezése.

Összeségében azt tapasztaltuk, hogy a versenyfeladatok nagyon kreatívak voltak, és a diákok sok tanórán kívüli órát töltöttek a feladatok végrehajtásával.

A versenyműveket a támogató cégek képvislőiből álló zsűri értékelte: Rácz Klaudia és Szalai Nikolett (GDI-ESRI), Kirisics Judit (NNG), Péter TAmás (Leica). A zsűri döntése alapján az első helyezett pályamű a Haladás pályájának bemutatása, a második medvehagyma mecseki lelőhelyének feltérképezése, a harmadik a vasúti sínek terhelésvizsgálata.

Minden résztvevő munkájához gratulálunk és további sikereket kívánunk.A zsűri nemcsak értékelt, hanem a legújabb térinformatikai trendekre is felhívta a figyelmet, és jónéhány hasznos tanáccsal látta el az ifjúságot. Rácz Klaudia bemutatta az ArcGISPRo, újdonságait, Kirisics Judit az NNG fejlesztéseit, Péter Tamás pedig előadásában felhívta a figyelmet arra, hogy világszerte egyre nagyobb igény mutatkozik a jó földmérő szakemeberek iránt. A versenyművek előadásai illetve az eseményen készült képek megtalálhatók a honalpon (http://gisday.amk.uni-obuda.hu/)