2019. január 27-én az Óbudai Egyetem mind az Egyetemi Tanács, mind a Szenátus ülését Székesfehérvárott tartotta. Délelőtt az Azlba Regia Műszaki Karon az egyetemi tanácstagok a tanácskozást követően megismerkedtek a Budai úton a Mérnöki Intézettel, valamint a Pirosalma utcában található Geoinformatikai Intézettel. Délután 14 órától a Városháza Dísztermében a Szenátus kihelyezett ülését tartotta az önkormányzati meghívottak részvételével.

Az ünnepségen részt vett Dr. Cser-Palkovics András polgármester, aki megtiszteltetésnek nevezte, hogy az egyetem legfőbb döntéshozatali testületét a Díszteremben köszönthette. Intézményünk és az önkormányzat kapcsolatáról megjegyezte: „…az Óbudai Egyetem stratégiai–baráti együttműködő partner, akire számíthatunk akkor is, amikor könnyebb, és akkor is, amikor nehezebb időket élünk. A városvezető kiemelte, hogy az együttműködés szorosabbá vált, évről évre növekszik a jelentkezők száma, s a helyi felsőoktatásnak óriási szerepe van egy város és térségének életében. Beszéde végén Emléklapot adományozott az Óbudai Egyetem, valamint az Alba Regia Műszaki Kar részére, a szimbolikus gesztussal a stratégiai partnerségét fejezte ki a város az egyetemnek, amit Prof. Dr. Kovács Levente rektor és Dr. habil. Györök György dékán vehetett át.

Egyetemünk rektora felelevenítette a koronázószékhely megalapítását, évszázados történelmi jelentőségét, gazdagságát, kiváltságait. A kihelyezett szenátusi ülés kapcsán megjegyezte, hogy „Egyetemünk vezetésének három nyomós oka volt arra, hogy itt tartsa ünnepi szenátusi ülését. Ezek az okok a múlt, a jelen és a jövő.” – mondta. A város vezetésének és közösségének szerepét emelte ki,  amit a műszaki felsőoktatás megerősítésének folyamatában, a duális képzések példaértékű támogatásában és a robotikalabor kialakításához nyújtott segítségében testesült meg. Az intézményvezető a Nemzeti Összetartozás Évéhez kapcsolódva hangsúlyozta, hogy „az Óbudai Egyetem az emberi tudás vára, ahol a legfőbb törekvésünk, hogy hozzájáruljunk az emberi haladáshoz. Ezért kívánom az egyetemet Közép-Kelet Európa meghatározó műszaki felsőoktatási intézményévé formálni.”

Egyetemünk Szenátusa „Pro Universitate” kitüntetetést adományozott Székesfehérvár Önkormányzatának, valamint egyhangúlag támogatta a kanadai Simon Fraser Egyetem Mérnöki Tudományok Intézetének professzorának előterjesztését Ljiljana Trajković Honorary Citizen címre.

Az ülés levezető elnöke Dr. habil. Györök György dékán volt. Az ünnepi hangulat megteremtéséhez a Vox Mirabilis Kamarakórus járult hozzá.

forrás: https://www.szekesfehervar.hu/
fotó: Simon Erika