Az Alba Regia Műszaki Kar sikerrel rendezte meg idei, immár 14. „Applied Informatics and Related Areas (AIS 2019)” nemzetközi konferenciáját az Az Óbudai Egyetem Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat keretében.
A konferencia ünnepélyes megnyitásához Székesfehérvár városvezetése több éve bocsát rendelkezésre gyönyörű helyszínt, idén a Hiemer Ház Báltermét. A konferencia öt tagú elnöksége: Dr. habil. Györök György, az Alba Regia Műszaki Kar dékánja, Dr. Seebauer Márta, az Óbudai Egyetem rektorhelyettese, Juhász László, Székesfehérvár Megyei Jogú Város tanácsnoka, Petőné Dr. Csuka Ildikó, a konferencia szervezőbizottságának elnöke és Dr. Orosz Tamás, az irányítótestület elnöke 10 órakor megnyitotta a szimpóziumot.

Az Egyetem vezetése szeretettel köszöntötte a nagyszámban megjelenő magyar és külföldi résztvevőket, érdeklődő vendégeket, hallgatókat. A városvezetés hangsúlyozta az egyetemmel való együttműködés jelentőségét, melyben az idei konferenciának is jelentős szerepe van, hogy segítse gazdasági szektor, a város és az oktatási intézmények jó kapcsolatának elmélyítését.
 A köszöntő beszédek után két nagyon érdekes plenáris előadás hangzott el. Elsőként Dr. Verőné Wojtaszek Malgorzata „Using remote sensing to map in-field variability: Clustering Approaches”, majd Dr. Széll Károly „SLAM in Simulation and Test Environment” címmel mutatta be tudományos eredményét.

Az ebédre már a Kar Mérnöki Intézetében került sor. Az ebédszünetben a résztvevők megismerkedhettek egymással, a szakmai és kötetlen személyes beszélgetések mellett új barátságok alakulhattak ki.

A délutáni program sokrétű, színes előadásokkal folytatódott párhuzamos szóbeli és poszter szekciókban.
A kutatási eredmények változatosságára jellemző, hogy az előadók több témában mutatták be tudományos kutatásukat, eredményüket: E‐Learning and Information Society; Embedded Systems; Programming and Software Development; Enterprise and Economics; Mathematical Statistics; Robotics and Artificial intelligence; illetve Geoinformatics szekciókban.

Az érdekes szakmai programok lezárta után az idei konferencia a résztvevők utolsó kötetlen beszélgetésével, szakmai tapasztalatának cseréjével ért véget.

Az előadók sorában nagyszámú külföldi résztvevő, hallgató, magyarországi egyetemek kutatói, doktoranduszai vettek részt, biztosítva a sokszínűséget.

Találkozzunk jövőre is, a 15. AIS konferencián!