Állásbörze

Harmadik alkalommal szervezte meg állásbörzéjét az Óbudai Egyetem Nonprofit Kft. az Óbudai Egyetem Alba Regia Karán. A rendezvényre az egyetemi hallgatók mellett, a középiskolás fiatalokat és a városi álláskeresőket várták. Az Óbudai Egyetem III. Fehérvári Állásbörzéjét Mészáros Attila alpolgármester, Dr. Pogátsnik Monika oktatási dékánhelyettes és Mezei Miklós az ÓE Nonprofit Kft. ügyvezetője nyitotta meg.

Mészáros Attila alpolgármester elmondta, hogy a város életében minden olyan esemény fontos, amely lehetővé teszi a munkáltatók és az álláskeresők egymásra találását, ezzel is segítve, hogy a gazdasági szereplők megtalálhassák a munkaerőutánpótlást, amelyre szükségük van. Megköszönte az Óbudai Egyetemnek, hogy ősszel is megszervezték a programot.

Dr. Pogátsnik Monika az ÓE Alba Regia Kar oktatási dékánhelyettese a jelenleg az egyetemeken tanuló hallgatók generációs jellemzőit kiemelve, kívánt a megjelent munkáltatóknak, a felsőoktatási intézmény partnervállalatinak eredményes találkozásokat, hogy minél több sikeres kapcsolatfelvétel történjen meg.

Mezei Miklós az ÓE Nonprofit Kft. ügyvezetője kiemelte, hogy ez már a III. Fehérvári Állásbörze, amit az ÓE szervez. Folytatni kívánják ezt a megkezdett hagyományt, tovább szeretnék bővíteni a partneri kapcsolatok körét, amellyel Székesfehérvár munkaerőpiaci egyensúlyának megteremtéséhez hozzá kívánnak járulni.

MKÖ2025 ösztöndíjprogram

MKÖ2025 jelentkezési időszak

A Magyar Közigazgatási Ösztöndíjprogram 2025-ös évfolyamába szeptember 15-től október 15-ig lehet pályázni az mkoprogram.hu weboldalon. Az MKÖ a 30. életévüket még be nem töltött, diplomás, magyar fiatalok karrierindító programja.

Az ösztöndíjprogramról

Az MKÖ a Kormány utánpótlás-képző, karrierindító programja, amelyet a Miniszterelnökség működtet. Az MKÖ a felvételt nyert 60 pályakezdő fiatal számára hazai és külföldi munkatapasztalatot, versenyképes fizetést, folyamatos mentori támogatást, valamint heti rendszerességgel szakmai és közéleti előadásokat, képzéseket, intézménylátogatásokat nyújt.

A felvételt nyert ösztöndíjasok hét hónapig egy hazai minisztériumban szereznek szakmai tapasztalatot, majd három hónapig Magyarország külképviseleti szerveinél, nagykövetségein, főkonzulátusain és nemzetközi szervezetek melletti állandó képviseleteknél dolgoznak. Az ösztöndíjprogram 2025. február 1-én kezdődik és november 30-án ér véget.

Az MKÖ 2025-ös évfolyamának ösztöndíjasai mind a belföldi programszakasz, mind a külföldi programszakasz ideje alatt emelt összegű ösztöndíjat kapnak, amely adó- és járulékmentes:

  • az ösztöndíj összege belföldön havi 300 000 Ft
  • az ösztöndíj összege külföldön átlagosan havi 670 000 Ft

Pályázati feltételek

  • a pályázat benyújtásakor be nem töltött 30. életév;
  • magyar állampolgárság;
  • cselekvőképesség;
  • büntetlen előélet;
  • tárgyalóképes angol vagy német vagy francia nyelvtudás (államilag elismert, legalább B2[1] szintű komplex nyelvvizsga, vagy olyan nyelvvizsga, amely a Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központ honlapja szerint legalább B2-es szintre honosítható);
  • a pályázat benyújtásának időpontjában kormányzati szolgálati, közszolgálati, állami szolgálati jogviszony nem áll fenn.

A pályázati felhívás és a gyakran ismételt kérdéseket tartalmazó dokumentum az MKÖ honlapján érhető el. A jelentkezési felület szeptember 15-én nyílik meg és október 15. 23.59-ig aktív.

Felmerülő kérdés esetén az érdeklődők további tájékoztatást az mko@me.gov.hu címen tudnak kérni.

Folyamatos tájékoztatásért szíves figyelmedbe ajánljuk a hivatalos eseményünket a Facebookon.

További részletekért kövessék figyelemmel az MKÖ közösségi média felületeit:

E.ON Challenge.On versenyfelhívás

E.ON Challenge.ON verseny – 2024.

Energiaforradalom 2074: A jövő villamosenergia-hálózata

A 2024-es Challenge.ON versenyen időutazásra hívunk: vesd bele magad a jövőbe és fedezd fel, milyen lesz a villamosenergia-hálózat 50 év múlva!

Várunk téged 3 fős csapatoddal a Challenge.ON versenyén! A kihívásra villamosmérnökök jelentkezését várjuk, de a csapatból egy tag érkezhet más tanulmányi területről is.

Részletek a verseny hivatalos honlapján:
https://www.eon.hu/hu/rolunk/karrier/esemenynaptar/Challenge-on.html

Hallgatóink fényes sikere a WorldSkills Lyon világversenyen

Az Óbudai Egyetem Alba Regia Karának két hallgatója, Benczik Árpád Álmos és Németh Dávid Márk Kiválósági érmes versenyző díjban részesült ipari robotika területen elért eredményükért a Szakmák világbajnokságán, a WorldSkills Lyon 2024 versenyen. Magyarország nyolcadik alkalommal vett részt a rendezvényen, ahol 69 országból közel 1500 fiatal szakember mérte össze tudását 59 hivatalos versenyszámban és 3 bemutató szakmában.

A szakmai világbajnokság egyik legérdekesebb eseménye az ipari robotika versenye volt a gyártó- és mérnöki közösség számára. Az Eurexpo Lyon 4-es csarnokában négy napon keresztül, szeptember 11-14 között, olyan valós rendszerintegrátori feladatokat hajtottak végre a világ minden tájáról érkező csapatok, amelyeket a FANUC, mint gyártásautomatizálási szakértő dolgozott ki.

A csapatok között Magyarország is jó esélyekkel indult, hiszen az Óbudai Egyetem Alba Régia Műszaki Karának versenyzői már több mint egy éve készültek a megmérettetésre. Benczik Árpád és Németh Dávid Márk képviselte hazánkat, akik a FANUC szakértőjének, Bíró Istvánnak szárnyai alatt mélyíthették robotikai tudásukat. Nem kisebb feladat vát rájuk, mint helytállni az eddigi legerősebb Nemzetközi mezőnyben, és korábbi iskolatársaik nyomdokaiba lépni, akik csillogó eredményekkel tértek haza a megelőző EuroSkills versenyekről. Kitűnő 700 pont feletti teljesítményért vehettek át kiválósági érmet hallgatóink.

A robotok programozásával és üzemeltetésével kapcsolatos készségek fejlesztése létfontosságú, mivel becslések szerint az iparban évente több mint 500 000 robotot telepítenek. Míg az olyan nagy ágazatok, mint az autóipar, korai alkalmazók voltak, egyre több szegmenseken átívelő kis- és középméretű gyártó is beruház ebbe a technológiába, új foglalkozási területeket teremtve a fiatalok számára. A szakképzett munkaerő egyre növekvő hiánya számos országban további hajtóerőt jelent, ami azt jelenti, hogy a robotikai megoldásokat.

Szívből gratulálunk hallgatóinknak és felkészítő tanáruknak az elért eredményhez!

(Forrás: Fanuc.hu)

ArubaCloud programozói hackathon

A múlt héten került megrendezésre a vezető európai felhőszolgáltató ArubaCloud  programozói hackathon versenye (szeptember 14-15.). A 24 órás programozói versenyre felsőoktatási intézményekben tanulmányokat folytató hallgatók 3-5 fős csapatai jelentkezhettek. A hackathonon az ArubaCloud szakemberei által kidolgozott feladatot az ArubaCloud felhős környezetében kellett megoldani. A versenyen 12 egyetem 18 csapata mérte össze tudását, köztük az Óbudai Egyetemet idén az AMK csapata képviselte. 

A csapat országos eredménye a 8. helyezés.

Gratulálunk a résztvevőknek!

A csapat tagjai: Pásztohy László (3. éves mérnökinformatikus hallgató), Marsó Máté (3. éves mérnökinformatikus hallgató), Laib Levente (2. éves – csapatkapitány mérnökinformatikus hallgató), Szabó Balázs (2. éves mérnökinformatikus hallgató) és Jákob Kristóf (2. éves mérnökinformatikus hallgató) mérnökinformatikus hallgatóink.

„A 2024-es Aruba Cloud Hackathonon a mi csapatunk képviselte az Óbudai Egyetemet, ez nagy felelősségérzettel járt, azonban sok támogatással is tanárainktól, barátainktól, szaktársainktól. A versenyen a 8. helyet értük el a 18 csapatból ám kicsit sem vagyunk csalódottak ugyanis magát a versenyt nagyon élveztük, végig jó hangulatban telt. Ha adtak volna különdíjat a legjobb hangulatú csapatnak akkor azt biztosan mi kaptuk volna meg. Amint megtudtuk, hogy mik a feladatok, azonnal nagy lendülettel belekezdtünk megoldani a saját elképzelésünk, kreativitásunk szerint. Így haladtunk egy darabig, de pár óra után jutottunk el arra az elhatározásra, hogy a lelkesedés mellett konkrét ütemtervet kell készítenünk a feladatok végrehajtásáról. Így aztán bizonyos részfeladatokat újra kellett kezdenünk. Nehézség volt bőven, de végig kitartottunk, a feladatokat jól meg tudtuk osztani magunk között. A végére sajnos nem sikerült olyan kész terméket létrehozni, amilyet szerettünk volna, de rengeteget tanultunk belőle. Most már tudjuk, hogyan kell jobban beosztani az időnket, valamint a feladatokat magunk között. Így legközelebb sokkal több tudással és tapasztalattal tudunk visszatérni. Külön köszönetet szeretnénk mondani Módné Takács Judit tanárnőnek, hogy összeválogatta a csapat tagjait, és támogatott minket a versenyen való indulásban.”