Az Arconic évről évre kiáll a műszaki felsőoktatás fejlesztése mellett

2024. január 31. napján közös sajtóeseményen jelentette be az Arconic-Köfém Mill Products Kft. ügyvezető igazgatója Varga Zsuzsanna, dr. Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere, az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke és Nagyné Dr. habil. Hajnal Éva az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki kar kutatási dékánhelyettese, hogy az Arconic Alapítvány 2023-ban is támogatja az egyetemi kart. A cég évről évre kiáll a műszaki felsőoktatás fejlesztése mellett, tavaly 30.000 amerikai dollárt adományozott, hogy a 2023/2024-es tanévben az új ipari trendek mentén speciális tanfolyami anyagok készülhessenek, illetve az eszközpark is bővüljön.

dr. Cser-Palkovics András polgármester hangsúlyozta, hogy ebben a támogatásban megjelenik a mérnökképzés, illetve a fiatalok esélyhez juttatásának segítő szándéka. Kiemelte, hogy egyetem finanszírozása biztosított az állami támogatásokon keresztül, illetve megemlítette, hogy az idei városi költségvetés hozzájárul a működtetés és üzemeltetési költségekhez. Székesfehérvár polgármestere beszélt arról, hogy az önkormányzat a vállalatok által fizetett helyi adókból tudja ezt megtenni. Köszönetét fejezte ki az Arconic-Köfém Kft-nek, hogy a támogatással a jövő munkavállalóinak a képzését is segítik, s partnerei a városnak abban a küzdelemben, amit azért folytatnak, hogy minél többen maradjanak itthon, a megyei jogú városban.

Varga Zsuzsanna, az Arconic-Köfém Mill Products Hungary Kft. ügyvezető igazgatója, aki az Arconic Alapítványt is képviselte, hangsúlyozta, hogy „büszke arra, hogy több mint 5 éve tudnak együttműködni az Óbudai Egyetemmel.” Kiemelte, hogy az eltelt idő alatt több mint 250 ezer dollár támogatást nyújtottak a jövő nemzedékének neveléséhez, oktatásához, akik a jövő vezetőivé is válhatnak majd mérnöki, menedzseri munkájuk révén. Megjegyezte, hogy tradicionális vállalatról van szó, amely „büszke a kiemelkedő tudású szakember gárdájára, akikkel minőségi terméket állítanak elő”.

Nagyné Dr. habil. Hajnal Éva, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar kutatási dékánhelyettese az egyetemek szerepének változását emelte ki a beszédében. Az egyetemek a középkorban a kor nagy tudósainak munkáinak a megosztásával, felolvasásával terjesztették a tudást, míg a hallgatóság befogadta azt, innen ered a hallgató megnevezés. A mai egyetemeken a tudásmegosztás folyamatában a hallgatás helyét átveszi az aktív részvétel, amely során nemcsak a tárgyi tudást, hanem a mérnöki szemléletet, gondolkodásmódot, a gyakorlati képzéseken keresztül pedig a szükséges kompetenciákat sajátíthatják el az oktatóktól. A dékánhelyettes kiemelte, hogy szoros kapcsolat kiépítésére törekednek az ipari szereplőkkel, hogy a tudást és az eszközparkot folyamatosan naprakészen tartsák a gazdaságon keresztül érkező inputon keresztül.

Dr. Széll Károly, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának docense prezentációban ismertette az eddigi fejlesztéseket, a hallgatók kiemelkedő eredményeit (Fanuc olimpiákon, robotika világbajnokságokon és európabajnokságokon elért sikerek). Kiemelte, hogy a 2023. évi támogatás felhasználásával „speciális ipari tanfolyamok kidolgozására koncentrálnak, többek között robotprogramozásra, plc (programmable logic controller) programozásra és biztonságtechnikára.”


A jelenlegi oldal frissítve: 2024.01.31.