Bővül az együttműködés a Székesfehérvári Szakképzési Centrummal

A Székesfehérvári SZC Széchenyi István Műszaki Technikuma és az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar együttműködésében szeptembertől újabb okleveles technikus képzés segíti a legjobb szakmai tanulmányt elérő diákok bejutását a műszaki felsőoktatásba, ezúttal az elektronikai ágazatra fókuszálva. Az együttműködés előzménye, hogy az első ilyen típusú képzés már 2021. szeptemberében indult okleveles gépgyártás-technológiai technikus megnevezéssel. Az újabb kurzus a tudatos karrierút lehetőségének választását kínálja a diákoknak, kiindulva a szakképzés szintjéről, az elektronikai ágazatból a villamosmérnök alapképzésig. A 2023/2024-es tanévben már induló szakot (okleveles elektronikai technikus képzés) sajtótájékoztatón mutatta be az Óbudai Egyetem rektora Prof. Dr. Kovács Levente, Kulcsár Szilvia kancellár, Szépné Holczer Piroska főigazgatóval közösen a Székesfehérvári Szakképzési Centrum részérről, Mészáros Attila alpolgármester, Prof. Dr. Györök György dékán, Horváth Lajos Zoltán igazgató jelenlétében.

A város részéről Mészáros Attila alpolgármester beszédében megköszönte az intézményeknek, hogy együttműködnek egymással a város jövője érdekében. Kiemelte, hogy a település gazdasági erejében az iparban helytálló, jól képzett szakemberek kulcsszereplők. Megjegyezte, hogy napjaink ipari kihívásainak megválaszolásában, a robotikai fejlesztések megvalósításában a magas szintű tudással rendelkező mérnökökre és okleveles technikusokra van szükség, akiket a város felső- és középfokú oktatási intézményei készíthetnek fel erre. Gratulált az SZC Széchenyi Műszaki Technikum közösségének a szakképzési intézmények top 20-as listáján elért pozíciójához.

Prof. Dr. Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora többek között azt emelte ki, hogy hazánk jelenleg leggyakorlatorientáltabb felsőoktatási intézményéről van szó. Megjegyezte, hogy az intézmények közötti együttműködés célja, hogy a középiskolás diákok tudását olyan szintre fejlesszék az okleveles technikus képzésen keresztül, amely az egyetemi hallgatóvá válással a megszerzett ismeretek beépítését a kreditátjárással és az -elismertetés révén egyszerűsítse, megkönnyítve az átmenetet. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az egyetem és a technikum oktatói kölcsönös előnyökkel gazdagodhatnak a kooperáció erősebb szintjével miközben közösen garantálják a legmagasabb színvonalú képzést. „Ennek fő mozgatórugója, hogy a városban egy óriási beruházás indul el a tudományos és innovációs parkok tekintetében is, ami szintén magával hozza, hogy a teljes innovációmenedzsment- láncolatot, az ezzel kapcsolatos háttér szakmai tudást le kell képzeni, azt az első pillanattól kezdve támogatni tudják az egyetemen.”- mondta a Rektor.

A Székesfehérvári Szakképzési Centrum részéről Kulcsár Szilvia kancellár hangsúlyozta a már meglévő együttműködés tapasztalatait, első eredményeit. A duális képzést és az iparban teljesített szakmai gyakorlati tapasztalat fontosságát említette, amely tovább erősíti a megszerzett tudást. Kancellárként kiemelte, hogy büszke az intézményekben folyó munkára: „a technikumokban folyó magas minőségű szakmai munkát igazolja vissza az is, hogy a 2023-as országos technikumi rangsor TOP 100-as listáján az SZSZC négy technikuma szerepel.” Gratulált a munkahelyi közösségek eredményeihez.

A Székesfehérvári Szakképzési Centrum részéről Szépné Holczer Piroska főigazgató megjegyezte, hogy az intézmények közötti kooperáció területeinek bővülésével a diákok szélesebb körben választhatnak az okleveles technikus képzések közül. „A gazdaság igényei, a trendek figyelése, a munkaerőpiaci igények azok, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy az egyetemmel közösen kidolgozzuk azokat a képzési programokat, amelyek bővítik a képzési palettát” – hangsúlyozta Szépné Holczer Piroska. A főigazgató felhívta a figyelmet arra is, hogy egy életpályamodell az, amit ezzel a képzési formával biztosítani lehet a diákok számára.


A jelenlegi oldal frissítve: 2023.10.19.