Bővülő együttműködés a Székesfehérvári Szakképzési Centrummal

Kibővül az Óbudai Egyetem és a Székesfehérvári Szakképzési Centrum együttműködése – erről tartottak sajtótájékoztatót a felek az Alba Regia Műszaki Kar Science Park C1-es épületében. A programon dr. Cser-Palkovics András polgármester, kuratóriumi elnök, Prof. Dr. Györök György dékán az AMK részéről, Dr. habil. Garai-Fodor Mónika dékán a KGK részéről valamint Horváth Lajos Zoltán főigazgató az SZC részéről beszélt az együttműködés fontosságáról, az okleveles technikus képzések és a felsőoktatás kapcsolatáról.

A felsőoktatási intézmény és a szakképzési intézmény korábbi megállapodásainak köszönhetően már három okleveles technikus képzés (Gépgyártás-technológiai, Elektronikai, Magasépítő) valósulhatott meg kooperáció keretében. A mai napon ennek a kínálatnak a bővülését jelentették be újabb képzésekkel, amelyek a 2024/2025-ös tanévben indulnak:

  • Földmérő, földügyi és térinformatikai technikus a Székesfehérvári SZC Jáky Műszaki Technikum és az ÓE Alba Regia Műszaki Kar közreműködésében,
  • valamint a Gazdálkodás és menedzsment technikus a a Székesfehérvári SZC I. István Technikum és az ÓE Keleti Károly Gazdasági Kar megvalósításában.

dr. Cser-Palkovics András polgármester, kuratóriumi elnök kiemelte: „Büszkék lehetünk a szakképzési centrumban folyó munkára, amely országos szinten is kiemelkedő, és arra az együttműködésre, amelyet az Óbudai Egyetem és a város oktatási intézményei kialakítottak az elmúlt években a fiatalok érdekében. A cél továbbra is az, hogy megtartsuk a fehérvári fiataljainkat a városban, hogy minél többen válasszák képzési helyszínnek, majd otthonuknak Székesfehérvárt. A duális partnerek mindent megtesznek annak érdekében, hogy ehhez minden feltétel adott legyen.” Köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a diákok jövőjének biztosítása, valamint a tudás megszerzésének a lehetőségét eredményezi a kooperáció.
Prof. dr. Györök György, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar dékánja beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy az oktatási intézmények előnye az együttműködésből, hogy az erőforrásokkal jól gazdálkodva, a hatékonyságot növelve az egymásra épülő rendszerben egyszer kelljen megtanítani bizonyos szakmai tárgyakat, amely tudás biztos alapját adja a hallgatói további tanulmányainak. Sikertörténetnek tekinti már a korábban megkezdett közös technikusi képzéseket is, bízik abban, hogy ez tovább folytatódik.
Dr. habil. Garai-Fodor Mónika, az Óbudai Egyetem Keleti Károly Gazdasági Kar dékánja kiemelte, hogy ez egy rendkívül jó lehetőség a diákok bekapcsolására már a középiskolás évek alatt az egyetemi keringésbe, amely az okleveles technikusi képzés szerepét tovább erősítheti. Hangsúlyozta, hogy a középiskolában tanító pedagógusokkal közösen lehet megszólítani és felkészíteni a diákokat, lefektetve azt a közvetlen útvonalat, amely lehetővé teszi a Kar képzésére való bejutását a megszerzett kreditek elismerésével, valamint a tudás felhasználásával. A dékán megjegyezte, hogy a gazdálkodás és menedzsment alapképzés mellett a pénzügyi és számvitel alapszak is elérhetővé válik Székesfehérváron a következő évtől.
Horváth Lajos Zoltán, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum főigazgatója beszélt az eddigi elért eredményekről, arról, hogy a pilot programtól eljutottak odáig, hogy már öt technikus képzésük van az Óbudai Egyetemmel. Visszatekintett a kezdetekre, az induló technikumi osztályra (2020/2021-es tanévben elsőként a Széchenyi Technikumban elindított okleveles gépgyártás-technológiai technikus képzés), amelyben a diákok ma már a tizenegyedik osztályba járnak, kiemelte, hogy nagyon jó tanulmányi eredményt érnek el. Megjegyezte, hogy a technikus képzések elindításakor az országban 16 ilyen képzés volt, ma 200 ilyen van. Hangsúlyozta, hogy a Székesfehérvári Szakképzési Centrum iskoláinak is nagyon fontos, hogy minél több tanulója, maradjon egyetemistaként is a városban. A duális oktatás szerepéről beszélve megemlítette, cél, hogy a város és agglomerációjának kereskedelmi és ipari környezetét el tudják látni munkavállalókkal. Örömét fejezte ki, hogy a korábban csak műszaki területen megvalósuló technikus képzések mellett, az I. István Technikummal és a Jáky József Technikummal a gazdálkodási, pénzügyi, valamint földmérő, földügyi és térinformatikai területen is lehetőséget tudnak biztosítani a diákoknak.


A jelenlegi oldal frissítve: 2024.01.23.