Kezdetét vette a XXI. Országos Sporttudományi Kongresszus

A háromnapos XXI. Országos Sporttudományi Kongresszus előtt írt alá együttműködési megállapodást az Óbudai Egyetem és a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem. Az erről szóló dokumentumot a két rektor, Prof. Dr. Kovács Levente és Prof. Dr. Sterbenz Tamás látta el kézjegyével.

Az Óbudai Egyetem tovább erősítette korábbi, 2020-ban kötött együttműködési megállapodását a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemmel. A kooperáció célja, hogy a két egyetem a szinergiák kölcsönös kihasználásával, az oktatási, kutatási, kutatásfejlesztési és innovációs tevékenységükkel emeljék intézményeik és ezáltal a magyar felsőoktatás egészének színvonalát. Együttműködnek egyetemi sportstratégia kialakításában mind lokális szinten, mind a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) keretében országos viszonylatban. Kölcsönösen biztosítják hallgatóik számára az áthallgatás és a további tanulmányok folytatásának lehetőségét az alap-, mester-, és doktori képzések, valamint szakirányú továbbképzések területén, biztosítják hallgatóik részére a konzultációs lehetőségeket a szakdolgozatok, valamint TDK-dolgozatok elkészítéséhez.

Együttműködnek interdiszciplináris K+F hazai és nemzetközi pályázatok feltárásában és közös konzorciális részvételben, bevonják egymást a sporttudománnyal, műszaki és gazdaságtudománnyal kapcsolatos kutatási és innovációs tevékenységükbe.

A tudományos és innovációs parkok működtetése során vállalják, hogy vendégoktatók kölcsönös biztosításával hozzájárulnak képzési tevékenységük színvonalának emeléséhez, szakmai partnerként kölcsönösen támogatják egymás képzéseinek fejlesztéseit, mely szerint a TF sportmenedzser, valamint a sportinnováció mesterképzéseiben, illetve utóbbi képzési programjának előkészítésében az Óbudai Egyetem, utóbbi sportközgazdász mesterképzésében pedig a TF vesz részt szakmai együttműködő partnerként.

 155 előadás a sporttudományokról

A XXI. Országos Sporttudományi Kongresszusra az előzetes jelentkezések alapján több mint 200 regisztráció érkezett, a hazai sportszakemberek köréből 155 prezentációra kerül sor, előadások és úgynevezett e-poszterek (rövid szóbeli prezentáció) formájában.

Köszöntőjében Dr. Cser-Palkovics András polgármester a közösségépítés fontosságáról szólt: „Kellenek olyan közös pontok, melyek mindenki számára fontosak. Ebben kiemelkedő szerepe van az oktatásnak, a kultúrának és a sportnak is. Ezek a területek képesek lokálpatrióta érzéseket kiváltani, közösségi érzetet erősíteni.” – fogalmazott a polgármester, aki szerint a sport által biztosított erőt tudni kell használni, megismerni, ehhez pedig elengedhetetlen a tudományDr. Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportügyekért felelős államtitkára megköszönte a szervezők munkáját kifejtette, hogy a magyar kormány az elmúlt tizennégy évben olyan alapokat teremtett a sportnak, hogy senkinek nem lehet hiányérzete.

„Egyre többször hallhatjuk egy-egy sportvezető nyilatkozatában a sikerek kapcsán, hogy a dolgok fejben dőlnek el.” – utalt a sport és a tudomány szoros kapcsolatára Prof. Dr. Györök György, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar dékánja. Szerinte fontos cél, hogy a sport által jobb emberek legyünk, a jövőben pedig szeretné megtapasztalni, hogy egy-egy egyetemen elért siker után az egyetemi polgár azt mondhassa: „Ez a kiváló eredmény testben dőlt el.”

Mindig örömmel vesszük a jövőbe mutató kezdeményezéseket – kezdte köszöntőjét Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. A sport nagyon jó országimázs lehetőség – mondta –, hiszen az eredményeken keresztül az ország egyéb értékeit is be lehet mutatni a világ számára. A főtitkár reményét fejezte ki, hogy a konferencia a magyar sport további eredményességét fogja segíteni.

Prof. Dr. Tóth Miklós, a Magyar Sporttudományi Társaság elnöke megnyitó beszédében elmondta: számukra a sporttudomány nem csak munka, de hobbi is.

A konferencia nyitó előadását Prof. Dr. Kovács Levente tartotta Hármas spirál a sportinnovációban címmel. „Ép testben, ép lélek. Ahhoz, hogy egy sportoló azonban ép legyen, szükség van a tudományra.” – kezdte előadását, hiszen szerinte manapság meghatározó szerepe van a sporttudománynak az eredményesség tekintetében. A rektor betekintést nyújtott abba a munkába, ami az Óbudai Egyetemen a sporttudományok terén zajlik és aminek célja, hogy a Kárpát-medence meghatározó műszaki egyeteme legyenek a kutatások, az ipari fejlesztések és a sportinnováció terén is.


A jelenlegi oldal frissítve: 2024.05.30.