Értékes szakmai előadások – izgalmas gyakorlatok – így kezdődött a Sportközgazdász mesterszak tavasza az Óbudai Egyetemen.

A Sportközgazdász mesterképzés második félévében öt sportgazdasági szakmai tárgy (Emberi erőforrás menedzsment, Pénzügyi elemzés, Sportmédia, Haladó sportgazdaságtan, A sportgazdaság jogi kérdései) keretében is kiemelten fontos cél a gyakorlati ismeretek átadása, az interaktivitás és a helyszíni tapasztalatszerzés.

Rengeteg határidő, csoportos munka, közös megosztású excel-file, ami segíti a Hallgatókat, hogy a rájuk zúdul sok-sok szakmai teendőnek meg tudjanak felelni. De tudjuk és hisszük, a jövő- és versenyképes tudás érdekében ezeket mind-mind közösen bele kell tennünk, a jövőbe fektetnünk. Három új Hallgató csatlakozott közösségünkhöz, akik mostanra már mind-mind beilleszkedett tagjai csapatunknak. Hárman váltak most tavasztól Duális Hallgatókká, köszönhetőn az Albának, a Győri AUDI KC-nek és a FEHA19-nek!

Az első Sportgazdaság jogi kérdései alkalmon Dr. habil Simicskó Istvánt köszönthettük a képzési helyszínünkön, Székesfehérvár Megyei Jogú Városában.

A Pénzügyi elemzés #1. tématerülete a CEO szemszög lehetett, amihez kapcsolódón Balogh Attila, a Fehérvár F.C. Kft. ügyvezető igazgatója volt a Vendégünk.

A Sportmédia kurzuson nemzetközi sportrendezvények közvetítése témában Péter Ágoston sportközgazdász, az M4 Sport riportere osztotta meg tapasztalatait a tokiói Nyári Olimpiai Játékokról és a budapesti Atlétikai világbajnokságról.

Négyévente egyszer fordul elő, hogy februárban 29-e lehet és történelmileg egyszer, hogy megszületik az amerikai profi jégkorongligában az első női jégkorongozótól az első magyar gól. Mindezek mellett különleges napot ünnepeltünk 2024. február 29-én campusunkon, amikor sajtónyilvános esemény keretében együttműködési megállapodást kötött az Óbudai Egyetem és a FEHA19. Immáron közösen dolgozhatunk Duális Partnerünkkel a tudomány és a tehetséggondozás területén is, duplán segítve a duális, kettőskarrier megvalósulását.

Az Emberi erőforrás menedzsment kurzuson is az elméleti és vállalati gyakorlatok sportban való alkalmazása került a fókuszba. HR-stratégia, utánpótlás-nevelés, tehetségmenedzsment témában Vendégelőadónk volt Góbi Henrik, az Arconic-Alba Fehérvár akkreditált kosárlabda akadémia szakmai vezetője.

Tartalmas előadásokkal és különleges Előadókkal telt a második Haladó sportgazdaságtan kurzusunk. Csoportos projektfeladatban dolgoztuk fel a mérkőzéslátogatás tapasztalatait, amelyre Alunni Vendégeink adtak szakmai visszajelzést. Mészáros Attila, SzMJV Alpolgármestere az állam, önkormányzat sportbeli szerepéről tartott előadást nekünk. Fehér Erika, az MKSz vezető tanácsadója mutatta be a Magyar Kézilabda Szövetség sportági stratégiáját, aminek korábbi alakításában Oktatóink is részt vehettek.

A Pénzügyi elemzés #2. tématerülete a nézők, fogyasztók, szponzorok témája volt, amihez kapcsolódón Tóth Fruzsina, a SportFive marketingcsapatának tagja osztotta meg velünk a jógyakorlatokat, adta át szakmai tapasztalatait, tudását.

Szakunk Hallgatói közgazdász mesterdiplomát szereznek, így a vállalati gyakorlatok megismerése és annak sportban való alkalmazásának lehetőségének megismerése is kiemelt jelentőségű a HR-kurzus során. Március 18-án karunk Duális Partnerénél, a Harman Magyarországnál jártunk, ahol a Hallgatók a vállalati HR-stratégia és tervezés témájában hallgathattak előadást: Kósa Barbara (sr. HR menedzser) és Németh Tibor által, majd gyárlátogatáson vettünk részt.

Ismét izgalmas témákkal, gyakorlatorientált előadásokkal folytatódott a Haladó sportgazdaságtan. Kocsis Julianna és Herczog Roberta, a Hydro Fehérvár marketingcsapata tagjai voltak a Vendégünk, és mutatták be mind a hazai, mind a nemzetközi elismeréseket kapó CSR-tevékenységüket „#többminthoki” címmel.  A hallgatói CSR-projektötletek kidolgozása oly jól sikerült, hogy tervezzük: belevágunk a közös megvalósításba! A sport és az innováció kapcsolatáról Kiss Balázs, a PUMA munkatársa beszélt nekünk. Előadása inspiráló volt, bevezetett minket a digitalizáció, a sportinnováció-ökoszisztéma világába.

A Pénzügyi elemzés #3. tématerülete fókuszában a nemzetköziesítés, a CSR és a projektek menedzsmentje volt, amelynek szakmai hátterébe, a kulisszatitkokba Máté Bálint, az FTC Labdarúgó Zrt. Nemzetközi és CSR osztályvezetője vezetett be minket.

A Sportmédia tárgy célja, hogy a Hallgatók a tartalomgyártás területén is gyakorlatot szerezhessenek. Elsőként interjúkészítés szimulációban próbálhatták ki magukat. Felkért interjúalanyaink az Arconic-Alba Fehérvár kosárlabda klub játékosai Góbi Marcell és Bajnok Levente voltak. Köszönjük Duális Partnerünknek, hogy a szakmai együttműködés ezen gyakorlati feladatban is megvalósulhatott.

És már sportgazdasági témákkal is debütálunk az egyetemi, karunkon meghirdetett tavaszi TDK versenyében, nagyon szurkolunk Lilinek a minél jobb eredmény eléréséért.

Sport – Innováció – Menedzsment Kutatóműhelyünk alakult (https://amk.uni-obuda.hu/tudomanyos-muhelyek-kutatasi-teruletek/sport-innovacio-menedzsment/), aminek alapító tagjai: Dr. András Krisztina, Dr. Máté Tünde és két Oktatónk, Herr Orsolya, valamint Kynsburg Zoltán.

Közösségépítő lehet, mikor közös büszkeségként tekinthetünk egy-egy Hallgatónk sportsikerére, valamint sok-sok csoportos projektmunka és prezentáció keretében kovácsolódik az évfolyam egy igazán összetartó, motivált és készségeiben, képességeiben állandóan fejlődő szakmai és baráti közösséggé. Saját tea- és kávésarkunk csodás, névre szóló bögrékkel gazdagodott, melyek egy közös szakos bögre-csoportképre álltak össze.

Mindenkit bíztatunk, hogy kövesse történéseinket az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar FB-oldalán: https://www.facebook.com/oeamk.szekesfehervar/ , hiszen még a tavaszi félév számos szakmailag tartalmas és értékes programot rejteget!

Kívánjuk az áldott, örvendezőn boldog Húsvétot Mindenkinek!


A jelenlegi oldal frissítve: 2024.03.28.