Interjú Listár Zoltánnal (műszaki menedzser)

„Az oktatás nagyon gyakorlatorientált volt, szakmai szempontból a mai napig tudok alapozni az itt elsajátított pénzügyi és menedzsment ismeretekre.”

Interjú Listár Zoltánnal (műszaki menedzser, BMW)
(Az alumni interjúsorozat tizenkilencedik része.)

 • Melyik cégnél és milyen pozícióban dolgozik?

Jelenleg Münchenben dolgozom a BMW-nél, ahol egy új gyártócsarnok készletgazdálkodási rendszerét tervezem és kivitelezem.

 • Mi volt a motivációja, amikor egyetemünket, vagy annak jogelőd intézményeit választotta?

A Budapesti Műszaki Főiskola előtt próbálkoztam másik egyetemen más szakkal, de nem találtam meg a számításomat. Az Alba Regia Egyetemi Központban (AREK) megtetszett a műszaki menedzser szak, mert ötvözte a gazdasági és a műszaki ismereteket.

 • Pontosan melyik jogelődintézményünkben végzett? Melyik szakon (szakokon) szerzett oklevelet?

Még a Budapesti Műszaki Főiskolán kezdtem, de már az Óbudai Egyetem műszaki menedzser szakán végeztem 2012-ben. 2011-ben Erasmus ösztöndíjjal kerültem a Wildaui Főiskolára, ahol egy gyakorlati félévet is elvégeztem. Akkoriban nagyon szoros volt az együttműködés az AREK és a Wildaui Főiskola között. Minden évben érkeztek onnan vendégtanárok, Prof. Michael Hendrix, Prof. Ulrike Tippe, aki most a Wildaui Főiskola rektora, Prof. Thomas Biermann és Prof. Thomas Forster. A BSc szak elvégzése után visszamentem Wildauba, és 2012-14 között elvégeztem az angol nyelvű European management mesterképzési szakot. Érdekes dolog, hogy onnan viszont Litvániába mentem egy Erasmus félévre.

 • Volt-e olyan tanára, akire felnézett? Milyen üzenettel/szemlélettel/tudással lett gazdagabb általa?

Nagyon sok jó tanárunk volt, de akit kiemelnék dr. Varga Valéria tanárnő, aki a Pénzügyeket és a Vállalatgazdaságtant tanította és Fejes Gábor tanár urat, akitől vállalkozói ismereteket tanultunk.

 • Fel tudja eleveníteni első emlékét az egyetemmel kapcsolatban?

Gólyatábor, az szenzációs volt, utána nagyon tetszett az Intézet családias hangulata. A tankörünk nagyon összetartó csapat volt.

 • Kapott-e az intézménytől életre szóló útravalót?

Igen, mindamellett, hogy az intézmény hallgatóbarát, a mindennapokban tanáraink megkövetelték tőlünk a fegyelmezettséget, a színvonalat és a határidők betartását. Az oktatás nagyon gyakorlatorientált volt, szakmai szempontból a mai napig tudok alapozni az itt elsajátított pénzügyi és menedzsment ismeretekre.

 • A tanulás mellett jutott idő a szórakozásra is? Milyenek voltak az egyetemi diákévek?

A HÖK Cservencsik Sanyi vezetésével nagyon jól működött. Voltak bulik és szakestek, nagyon jó volt a diákélet.

 • Meg tudja fogalmazni, mi volt az, amit a leginkább szeretett az egyetemben?

Leginkább az összetartó közösség. Odafigyeltünk egymásra, segítettük egymást a tanulásban. Nem volt jellemző a lemorzsolódás.

 • Milyen lehetőséget lát napjaink felsőoktatásában?

Saját tapasztalatom és eddigi karrierem alapján nagyon fontosnak tartom a nemzetköziesítést. A globalizáció folytatódik, nyitottnak kell lenni az új technológiák felé. Fontosnak tartom a nemzetközi tapasztalatok szerzését. Németországi felsőoktatás előnye, hogy ott ingyenes a felsőoktatás.

 • Lenne tanácsa a mai ifjúságnak, hogyan válasszanak egyetemet/karriert maguknak?

Meg kell keresni a motiváló tényezőket, ami örömet okoz az életben.

 • Felidézné egy emlékezetes pillanatát, ami az egyetemünkhöz köti?

Számomra a diplomaátadó ünnepség, nagyon megható volt.

 • A munkahelyén mennyiben tudja hasznosítani az intézményünkben tanultakat?

Az Egyetemen megszerzett elméleti alapok nagyon jók és fontosak. Erre lehetett építeni utána a gyakorlati tapasztalatokat. A világ azonban folyamatosan és nagyon gyorsan változik, így szükség van az álladó tanulásra. Külön kiemelném a nyelvtanulás jelentőségét. Az én esetemben is nagyon hasznos volt, hogy németen kívül jó angol nyelvtudással vágtam neki a világnak.

 • Gyerekkorában is már ezzel a szakmával akart foglalkozni, vagy más „karrierálma” is volt?

Először az informatika érdekelt, de utána elmentem a logisztika irányába.

 • Diplomával a kezében mi volt az első pár lépés, amit megtett a karrierje előmozdítása érdekében?

A mesterképzés elvégzése után 2015-16 között egy gyakornoki programban vettem részt a Schnellecke Logistic AG-nál nemzetközi logisztika területen. Ezalatt dolgoztam VW-nél Lipcsében és Drezdában, valamint Dél-Afrikában, utána pedig Wolfsburgban. Ezután a BMW-nél helyezkedtem el Münchenben logisztikai tanácsadóként. 2017-2022 között Kínában, Shenyang városában dolgoztam a BMW gyárban. 2022-ben visszatértem Németországba, mert a BMW Lipcsében elkezdte az elektromos autók gyártását. Itt készletgazdálkodással és raktározással foglalkoztam. 2023 óta Münchenben dolgozom szintén a BMW-nél.

 • Volt támogatója, aki segítette a karrierje kezdetén?

Ungvári László professzor úr, a Wildaui Főiskola akkori rektora nagyon sokat segített, különösen az első munkahelyem kiválasztásában. A mai napig tartjuk a kapcsolatot. Nem szakadt meg a kapcsolatom Magyarországgal sem, általában évente 3-4-szer tudok hazalátogatni. Távlati terveim a BMW USA-ban várható fejlesztéseihez kapcsolódnak, és nem kizárt, hogy visszatérek Kínába is. Jelenleg több állásajánlatot is kaptam.