Munkavédelem a robotika világában

EU-OSHA KONFERENCIA – Székesfehérvár, 2024. június 13.

„Munkavédelem a robotika világában”

A konferencia témája a jelenleg zajló „Munkavédelem a digitalizált világban” című EU-OSHA kampányhoz kapcsolódott. Helyszín az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara székesfehérvári kampusza volt, ahol az elméleti ismeretek átadásán túlmenően lehetősége nyílt a résztvevőknek az egyetem oktatásra használt robotlaborjait is meglátogatni.

A megnyitót Nesztinger Péter a Nemzetgazdasági Minisztérium Munkavédelmi Irányítási Főosztályának főosztályvezetője tartotta. Kitért arra, a munkavédelem szempontjából mennyire fontos már a tervezésnél is figyelemmel lenni a munkavállalók megfelelő védelmére. (Automata gépekkel és robotokkal történt munkabalesetek az elmúlt 10 évben /2014-2023/)

Lőrik Tamás az EU-OSHA Nemzeti Fókuszpontjának vezetője előadásában bemutatta a 2023-25. évi EU-OSHA Munkavédelem a digitalizált világban című kampányát. Ismertette a kampányt megelőző felmérések eredményeit, a kampány célját, eszközeit és kiemelt területeit, végül részletesen beszélt a kampány jelenleg aktuális második kiemelt területéről, a „Feladatok automatizálásá” -ról, valamint az automatizálás munkavédelmet érintő hatásairól. (Lőrik Tamás prezentációja)

Dr. Széll Károly, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának docense bemutatta a kar képzési rendszerét, az oktatást segítő, stratégiai együttműködő és a duális képzésben részt vevő élvonalbeli vállalkozások támogatásával megvalósuló munkájukat, valamint a Székesfehérvári Tudományos és Innovációs Park tevékenységét. (Dr. Széll Károly prezentációja)

A konferencia résztvevői ezután látogatást tettek a VR/AR laborban, ahol mindenkinek lehetősége nyílt olyan szemüvegek kipróbálására, amellyel virtuális sétát tehetünk egy bedigitalizált vagy megszerkesztett térben. A bemutatón a Mars felületén tehettünk sétát vagy felülhettünk egy hullámvasútra, de alkalmas a rendszer pl. egy munkáltató területének a virtuális bejárására is.
A Robottechnológiai központban egy 3 egységes automata szerelősor irányításának feladatával szembesültek a résztvevők, mobiltelefonjukra letöltött applikáció alkalmazásával irányíthatták illetve programozhatták a részegységek, alkatrész adagolók vagy éppen az anyagtovábbító robot mozgását. Ezen felül néhány másik, az ipari gyakorlatból ismert robot működését és biztonsági rendszereik felépítését is megismerhették a látogatók.

A rendezvényt Nesztinger Péter főosztályvezető zárta. Kiemelte, hogy a robottechnika fejlődésével a védelmi intézkedések is egyre magasabb szinten vannak és kedvező, ha a fiatal mérnökök már mindezek ismeretében kerülnek a munka világába. 

Képek a rendezvényről:

forrás: https://mvff.munka.hu/#/20240702_mv_munkavedelem_a_robotika_vilagaban


A jelenlegi oldal frissítve: 2024.07.03.