Interjú Bakallár Ernővel (villamos üzemmérnök)

Ebből az intézményből indult meg az út, ami elvezetett sok helyre a világban.
Munkáim révén eljutottam Európa legtöbb országába, az USA-ba, Ázsia több országába, a Közel Keletre és Közép Amerikába is.”

Interjú Bakallár Ernővel, villamos üzemmérnökkel

(Az alumni interjúsorozat huszadik része)

  • Melyik cégnél és milyen pozícióban dolgozik?

Aktív pályafutásom 2017-ben befejeztem. Utolsó pozícióim lezárásai is ezzel a dátummal estek egybe a G.E.C (Graham, Evergreen, CSI) cégcsoportnál, ahol a Middle East Oracle R12 bevezetés project igazgatója és a bevezetést követő támogatási project vezetője voltam Bahreinben és Egyiptomban.

  • Mi volt a motivációja, amikor egyetemünket, vagy annak jogelőd intézményeit választotta?

Mindig is technikai beállítottságú voltam. Elektronikai és számítástechnikai ismeretek elsajátítása volt a célom. A jogelőd Kandó Kálmán Villamosipari Műszaki Főiskola nyújtotta ismeretszerzési lehetőségek nagyon tetszettek.

  • Pontosan melyik jogelődintézményünkben végzett? Melyik szakon (szakokon) szerzett oklevelet?

Kandó Kálmán Villamosipari Műszaki Főiskola, Számítógéptechnikai Intézet, Számítástechnika szak, Székesfehérvár, nappali tagozat. Villamos üzemmérnöki diploma jeles minősítéssel.

  • Volt-e olyan tanára, akire felnézett? Milyen üzenettel/szemlélettel/tudással lett gazdagabb általa?

Gyüling Zoltán docens úr volt az egyik a sok nagy tudású oktató között, aki tudásával, munkásságával és életszemléletével példát mutatott. Kiváló oktató és mellette feltaláló is volt. Az általa kifejlesztett sok hasznos berendezés és eszköz segítette és talán még mindig segíti is napjainkat. Kitartása, ismeretanyaga, az emberekbe vetett hite és emellett közvetlensége nagy hatással volt rám.

  • Fel tudja eleveníteni első emlékét az egyetemmel kapcsolatban?

Az épületegyüttes egy akkor még két aktív laktanya között állt. Furcsa volt reggelente megérkezni az intézménybe miközben katonáktól és katonai járművektől volt zajos az utca. Amint beléptem a kapun már egy kellemes, gondozott, fás környezet fogadott. Az épületek méltóságteljessége, az előadó termek és a könyvtár illata azonnal elfeledtette a külvilági hatásokat.

  • Kapott-e az intézménytől életre szóló útravalót?

Igen. A világ számomra, és a családom számára is az intézménytől kapott tudással nyílott meg. Kis cserháti faluban nevelkedtem, majd egy nívós balassagyarmati gimnáziumban kaptam jó alapokat a továbbtanuláshoz. A főiskolától kapott alapismeretek biztosították számomra azt a lehetőséget, hogy a tovább tudjam magam képezni és a munkáimat hobbiként tudjam megélni. Ebből az intézményből indult meg az út, ami elvezetett sok helyre a világban. Munkáim révén eljutottam Európa legtöbb országába, az USA-ba, Ázsia több országába, a Közel Keletre és Közép Amerikába is.

  • A tanulás mellett jutott idő a szórakozásra is? Milyenek voltak az egyetemi diákévek?

A Balaton szerelmese vagyok. 1972 óta ott is élek. A simogató víz, a horgászat, a vitorlázás és a sok program a tó körül megadta a kikapcsolódási lehetőségeket a nehezebb időszakok alatt is. Naponta jártam be vonattal 40 kilométerről a főiskolára. A kétszer közel egy óra utazás alatti tanulás sokat segített a hallott anyagok elsajátítására és a következő napi felkészülésre. A diákévek élményekkel teltek, barátságok alakultak ki.

  • Meg tudja fogalmazni, mi volt az, amit a leginkább szeretett az egyetemben?

Az informatika és számítástechnika itthon a 80-as években még csak kezdett teret nyerni. Az intézmény volt azon helyek egyike, ahol szinte naprakész információkat lehetett szerezni. Akkor még az Internet nem létezett és az ilyen jellegű tudásra éhes ifjoncok étvágyát nehéz volt kielégíteni. A Kandó erre az egyik legjobb hely volt. Könyvtára és oktatóinak tudása volt szinte csak az egyetlen elérhető tárháza az ismereteknek.

  • Milyen lehetőséget lát napjaink felsőoktatásában?

Elképzelhetetlen sokaságát nyújtja a mai felsőoktatás az ismeretek elsajátításához. Nemcsak itthon, hanem külföldön is sok lehetőség van a kívánt tudás megszerzésére. Párhuzamosan akár több intézmény is látogatható. Ösztöndíjprogramok elérhetőek, társegyetemek nyújtanak széleskörű képzéseket.

  1. Lenne tanácsa a mai ifjúságnak, hogyan válasszanak egyetemet/karriert maguknak?

A legfontosabb, saját tapasztalatomból kiindulva, hogy örömmel és megelégedettséggel végezd a munkád. Erre minden lehetőség adott és élni kell vele. Ha megtalálod a kívánt szakot és elvégzed, törekedj arra, hogy munkád mellett családodra és barátaidra is jusson elég idő. A folytonos önképzés, az ismeretek bővítése és lépéstartás az adott szakterület naprakész ismereteivel a mai világban nagyon fontos. Ha adódik egy új, kecsegtető lehetőség akkor azzal élni kell. Tanulj nyelveket, új világokat nyitnak meg neked.

  • Felidézné egy emlékezetes pillanatát, ami az egyetemünkhöz köti?

Nem rögtön érettségi után kezdtem el a felsőoktatást. Egy kétéves képzés után szereztem meg az elektronikai műszerész szakképesítést amiben azután még két évet dolgoztam is. Ebből sok hasznom lett a főiskolai évek alatt. Többször előfordult, hogy a digitális áramkörök gyakorlati oktatását végző előadó megkért, hogy segítsek be az gyakorlat lebonyolításába.

Emlékezetes, kellemes és szívet melengető pillanat volt a nemrégiben megtartott diploma átadó ünnepség, ahol én is átvehettem ezüst diplomámat. Jó érzés még mindig hozzátartozni az egyik legfontosabb „alma mater”-hez az életemben.

  • A munkahelyén mennyiben tudja hasznosítani az intézményünkben tanultakat?

Kiváló alapokat adott az intézmény arra, hogy önképzéssel, sorozatos post graduális képzésekkel együtt tudjam magas színvonalon teljesíteni saját és munkahelyeim elvárásait.

  • Gyerekkorában is már ezzel a szakmával akart foglalkozni, vagy más „karrierálma” is volt?

Mindig is az elektronika és a számítástechnika volt az, amivel szerettem volna foglalkozni. Ehhez biztosan hozzájárult az, hogy édesapám rádió és TV javítással foglalkozott. Elvarázsolt a kis „kütyük” birodalma, melyek összeépítése során hangot adó, képet sugárzó és életünket segítő hasznos és okos eszközök születhettek.

  • Diplomával a kezében mi volt az első pár lépés, amit megtett a karrierje előmozdítása érdekében?

Az akkori munkahelyemen a műszer-automatika üzemből átkértem magam az akkor frissen létrehozott informatikai szervezetbe. A diploma azonnal lehetőséget adott erre és teret nyitott a vállalat informatikai életének elindításában való részvételre programozóként.

  • Volt támogatója, aki segítette a karrierje kezdetén?

Az akkor vállalatom sokat segített a karrierem felépítésében. Szakmai tanfolyamokat támogatott, könyveket, ismeretanyagokat szerzett be és igyekezett akkor naprakész informatikai eszközökkel támogatni munkámat, munkánkat.

Kutatási együttműködés a Bécsi Egyetemmel

Az OTKA -ANN 143448 számú pályázat keretében  zajló „A bűnözés és a bűnözéstől való félelem térbeli diszkrepanciájának modellezése és térképezése” című kutatás keretében Prof. Ourania Kounadi, a Bécsi Egyetem kutatója, és kutatócsoportjának tagjai Mariana Vallejo Velázquez és Qilei Huang július 22-23-án Budapestre látogatott. Magyar részről  Dr. Pődör Andrea, Prof. Kerezsi Klára és Gulyás Levente vettek részt a megbeszélésen. A találkozón megvizsgáltuk  a kutatás első évének eredményeit, és meghatároztuk az elkövetkezendő év teendőit, és mérföldköveit.

A kutatás fő célja annak megértése, hogy az emberek Budapesten és Bécsben, mely helyeket tartják biztonságosnak, illetve nem biztonságosnak, és milyen tényezők befolyásolják a bűnözés helyzetéről alkotott véleményüket.

A kutatást online kérdőív segítségével végezzük, és várjuk további résztvevők véleményét:

http://cpg.amk.uni-obuda.hu/survey1.php

A kutatásról  további információk érhető ek a kutatás honlapjáról: http://cpg.amk.uni-obuda.hu/