Balázs Zoltán a Valenciai félévéről

Balázs Zoltán László 2023 őszi szemeszterét Spanyolországban, Valenciaban töltötte Erasmus tanulmányi mobilitáson, az Universitat Politècnica de València egyetemen. Erről olvashatsz egy informatív beszámolót, ami talán meghozza a kedvedet és kellően motiválttá tesz, hogy belevágj egy Erasmusba, vagy a jelenleg elérhető Pannónia Programba.

Kiutazás előtt – ösztöndíjszervezés

A pályázási, illetve nominálási időszak is alapvetően problémamentesen zajlott. Azonban voltak periódusok, amikor lelassult a folyamat. Ilyenkor ne félj kapcsolatba lépni a megfelelő személlyel, kicsit „megsürgetni” a dolgokat. Ha Erasmus tanulmányi mobilitásra adod a fejed, mindenképpen készülj fel rá, hogy nem lesz stresszmentes az azt megelőző időszak. Tengernyi adminisztratív teendő az itthoni és fogadó egyetem részéről egyaránt, számos dokumentumot kell beszerezned és határidőre leadnod vagy eljuttatnod a megfelelő személynek, meg kell szervezned a kiutazásodat, a szállásodat stb. De hidd el, maximálisan meg fogja érni!

Szállás- és utazásszervezés

Az utazásszervezéssel kezdeném. A legegyszerűbb és leggyorsabb módja a kijutásnak a repülőgép. Van közvetlen járat Budapest és Valencia között időszaktól függ, hogy milyen sűrűséggel egy héten.

Én azonban éltem a Green Erasmus lehetőségével, ugyanis az egyik szaktársammal közösen mentem ki autóval. (Ezen kívül még vonatra és buszra lehet igényelni plusz utazási támogatást a Green Erasmus keretein belül.) Így nekünk Valenciaban volt egy autónk, ami bővítette az utazási lehetőségeket. Persze mindenki mérlegelje, hogy megéri-e autóval kimenni. Aki megpróbálkozik vele, számoljon nagyjából 2300-2300km-rel oda-vissza.

Ami a szállást illeti, érdemes nagyon odafigyelni és kizárólag megbízható forrásból származó szállások után keresgélni, mert rengeteg a csaló. A Facebook csoportokat messziről kerüld el. Szintén fontos, hogy időben állj neki szállást keresni, ne hagyd az utolsó pillanatra. Valenciaban rengeteg az eramsusos diák, hamar elfogynak a jó lehetőségek. Teljes apartman bérlése vagy a kollégiumi lakhatás meglehetősen drága. A legelterjedtebb, hogy egy shared flat-ben egy privát szobát bérelsz és a lakótársaiddal együtt használod a közös helyiségeket. Én is ezt tettem, 4 lakótársam volt.

A mobilitást végző hallgatók számára ideális kerületek Benimaclet és Algirós. Ezekhez közel van az egyetem és a város minden pontja könnyedén és gyorsan megközelíthető tömegközlekedéssel.

Pár lehetséges alternatíva: Spotahome, Housing Anywhere, idealista, amigoflats. Én az amigoflats-en találtam végül szállást, nagyon ajánlom őket. Minden teljesen korrekt volt, remek szállások közül válogathatsz itt. A szállásomért 430 eurót fizettem havonta, ami tartalmazta a rezsit is – maximálisan megérte. Ennél lehet olcsóbban is találni szállást, ez függ a lakás felszereltségétől, elhelyezkedésétől.

Általánosságban elmondható, hogy a szigetelés és a központi fűtés nem ismert fogalom itt. Sokszor hidegebb van a lakásban, mint kint, főleg télen (bármennyire is enyhe az). Nem ismertem magamon kívül olyan erasmusos diákot, akinek lett volna radiátora. Ha teheted, olyan szállást foglalj, amiben van normális fűtés, nem csak légkondi vagy hősugárzó. Hidd el, komfortosabb. Sok kinti ismerősöm volt nem egyszer kabátban otthon november végétől.

Az Erasmus Life Valencia-t (https://www.erasmus-valencia.com/) is bátran keresd, ha szállásról van szó. 100% validak, sok ismerősöm tőlük bérelt szobát.

Megélhetés – elég-e az ösztöndíj

Az ösztöndíjjal teljesen meg voltam elégedve, főleg miután hallottam pár másik embertől, hogy ők mennyit kaptak. Ha az alapösztöndíjon kívül sikeresen pályázol kiegészítő támogatásokra (például esélyegyenlőségi támogatás), illetve megkapod a rektori támogatást is, akkor már elegendő pénzed lesz egy hónapra. Valencia alapvetően nem olcsó hely, de a kiegészítő támogatásokkal már el lehet boldogulni. Az árak fogjuk rá, hogy hasonlóak, mint Magyarországon. Összességében talán kicsit drágább (bolt, szolgáltatások). De persze van, ami olcsóbb. Például 8 liter vizet én 0,86 euróért vettem. 😀

Természetesen, hogy minél jobban ki tudd használni a rendelkezésre álló lehetőségeket (például szervezett programok, utazások), jobban tudj „élni”, érdemes lehet valamennyi önrészt is rááldozni. Én is így tettem és egyáltalán nem bántam meg, mert ezáltal sokkal több lehetőség nyílt meg előttem.

A város

Ha szereted a mediterrán éghajlat adta időjárást, valamint a hosszú homokos tengerpartokat, imádod a hatalmas zöld területeket, amik télen is szinte ugyanúgy néznek ki, mint nyáron, mindenhol pálmafákat, narancsfákat és különleges épületeket akarsz látni, Valencia a te helyed!

Az időjárást a tökéletes szóval tudnám legegyszerűbben jellemezni, amennyiben nyári gyerek vagy. Egész évben jó idő van, nagyon enyhe a tél. Szeptember és október abszolút strandidő, de még november közepén is volt 28°C-ra példa. Decemberben és januárban is rengetegszer van 20-24°C közötti hőmérséklet, rengeteg a napsütés, minimális az eső (de amikor esik, akkor nagyon). Az éjszakák is nagyon kellemesek, mínusz fokot sosem tapasztaltam. De ahogy mondtam, a lakások kegyetlenül ki tudnak hűlni a szigetelés és fűtés hiánya miatt.

A város 2022-ben a Forbes Magazin alapján a világ legélhetőbb városa volt, 2023-ban a 3. helyen végzett. Egyik legikonikusabb és legszebb része a Ciudad de las Artes y las Ciencias (Művészetek Városa). Nekem ez a kedvenc helyeim közé tartozott, rendkívül impozáns terület. A városban találod Európa legnagyobb óceanáriumát, amit mindenképpen érdemes meglátogatnod – van delfinshow is. A belváros is magával ragadó, gyönyörű az épületek architektúrája. Mindent megtalálhatsz itt lényegében: történelmi épületek, köztük egy bikaviadal stadionnal, a vasútállomás is ezen a környéken van, hatalmas bevásárló központok, fashion üzletek, éttermek, street food stb.

Tömegközlekedéssel könnyedén eljuthatunk bárhova, még Valencia külterületeibe és szomszédos településeikre is. Busz, villamos és metró is van. Általánosságban elmondható, hogy mindegyiknek meglehetősen hosszú az útvonala. Például az egyik metrónak 40 megállója van. A 30 év alattiaknak ingyenes a tömegközlekedés 2024. június 30-ig biztosan, de ezt meghosszabbíthatják. Éjszaka is van tömegközlekedés, persze egyáltalán nem úgy, mint napközben, érdemes erről mindig tájékozódni.

A Valenbisi is egy lehetőség, ami olyan, mint a MOL Bubi. Tudsz venni 12 hónapra tagságot és utána korlátlanul használhatod a bicikliket, egyszerre legfeljebb 30 percig. Leparkolod és újra feloldod, ha szükséged van egyszerre 30 percnél több időre. Ha jól tudom, 30 euró 12 hónapra a díj. A város nagyon jól van lefedve bicikliutakkal.

A szieszta nagy divat itt, a szolgáltatások többsége bezár délután egy időre. Pezsgő az éjszakai élet, hajnali 1-2-ig nem nagyon érzi azt az ember, hogy éjszaka van. Ez igaz a hétköznapokra, télre egyaránt. Számos szórakozóhely van, ahova az erasmusosokat ingyenesen engedik meg, szóval ha bírod, a hét minden napján tudsz menni valahova.

A gasztronómia igazán nagyszerű itt: paella, jamón iberico, churros, turrón, tortilla de patatas, gazpacho (a teljesség igénye nélkül).

Az egyetem

Az UPV a Academic Ranking of World Universities szerint a legjobb technikai egyetem 2023-ban Spanyolországban. Az egyetem hatalmas területen helyezkedik el, ahol számos kar megtalálható. Az egész környezet impresszív, itt sincs hiány a pálmafákból, zöld területekből. Menza, éttermek, kávézók, nyomda, gyógyszertár, de még bank is megtalálható. Számos sportolási lehetőség közül lehet választani ingyenesen. Minden karnak van könyvtára, az épületek modernek, a tantermek jól felszereltek – digitális tábla, számítógép, projektor és légkondicionálás is alapkelléknek számít. Volt külön diáképület, ahol egyszerre tanulni és lazítani (babzsákok, csocsó) is van lehetőség.

A tanárok közvetlenek és segítőkészek, ha tudják, hogy erasmusos hallgató vagy, akkor méginkább odafigyelnek rád és akár plusz anyagot is biztosítanak, ha szükséges. Nem túl sok tantárgy indul angol nyelven, szóval ha tudsz spanyolul B2-es szinten, az jelentősen növeli a felvehető tantárgyak számát. Vannak „Erasmus barát” tantárgyak, de ezek értelemszerűen hamar betelnek. Egyébként van lehetőség spanyol nyelvkurzust is felvenni, ehhez szükséges egy nyelvi szintfelmérőt teljesíteni még a kiutazás előtt, ami alapján besorolnak valamelyik csoportba. A legalacsonyabb szint nálunk az A2 volt, tehát az eredményed alapján legalább A1-es szinten kellett, hogy legyél.

A legelső héten volt Welcome Day, ahol elmondták a legfontosabb információkat, nem csak az egyetemmel kapcsolatban. Az egyetem informatikai rendszeréhez mindenképpen hozzá kell szokni, elsőre talán furcsának tűnhet. Amint nominálva lettél, küldenek hozzáférést, ugyanis számos teendőd lesz ott már kiutazás előtt.

Erasmus lehetőségek, utazások

Valencia Erasmus paradicsom, több direkt erasmusos diákok számára létrejött iroda van itt, akik folyamatosan szervezett programokat, rövid és hosszabb utazásokat biztosítanak. A teljesség igénye nélkül van beerpong, karaoke és activity est, tematikás bulik, városnézés, egy napos tripek a környező városokban, de akár messzebb is. Vannak többnapos utazások is, például Mallorca, Ibiza, Andalúzia. Portugália és Marokkóba is eljuthatsz, ahol az ország összes jelentős helyeit bejárhatod. A programok többsége ingyenes, az utazásokért nyilván fizetni kell. Ezeken kívül még azért éri meg ilyen szervezetek tagja lenni, mert sok szórakozóhelyre ingyenes belépést és kedvezményes fogyasztást tesznek lehetővé. Két Erasmus szervezet: https://www.erasmus-valencia.com/, https://www.erasmusvalencia.com/

Az ESN-ről pár gondolat. Ők is sok programot szerveznek, többek között vacsorákat, utazásokat, játékos eseményeket. A partnereik pedig kedvezményt biztosítanak, ha van ESN kártyád (erre szintén ingyenesen tudsz regisztrálni). A legnépszerűbb ezek közül a Ryanair kedvezménye. A Ryanair biztosít erasmusos hallgatók számára 10% kedvezményt a repülőjegy árából és egy ingyenes 20kg-os feladott poggyászt 4 utazásra közel egy éven keresztül.

Ismerkedni, kapcsolatokat szerezni nem túl nehéz dolog itt, de szerintem az eddig elhangzottak alapján ez már egyértelművé vált. Minden lehetőség adott.

Összefoglalás

Én nem terveztem Erasmusra menni az egyetemi tanulmányaim megkezdésénél, közben jött meg a motivációm. Utólag visszagondolva, életem egyik legjobb döntése volt, hogy pályáztam. A félév alatt rengeteg élményt szereztem, sok emberrel ismerkedtem meg és lettem jóban. Tudtam fejleszteni az angol és a spanyol tudásomat egyaránt. A tanulmányok mellett igyekztem minden időt közösségi programokra, utazásokra, élmények gyűjtésére szánni. Valencia a második otthonom lett, ahova bármikor szívesen visszamegyek, mert egy nagyon élhető, nagyon jó földrajzi elhelyezkedéssel rendelkező város. Egyéltalán nem kizárt, hogy pályázni fogok még Erasmus tanulmányi mobilitásra a közeljövőben.

Bízom benne, hogy felkeltettem az érdeklődésedet és Te is átéled egyszer mindezt Valenciaban. Bármilyen kérdés esetén bátran keress meg emailben, szívesen segítek, amiben tudok! balzol100@gmail.com


A jelenlegi oldal frissítve: 2024.03.04.